USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin dijital altın mı, dijital inci mi?

Bitcoin için dijital altın tabirini kullanmak ne kadar popülerdir. Ancak teknoloji devrimlerinin ve incinin tarihsel gelişimi düşünüldüğünde Bitcoin’e ‘dijital inci’ demek WSJ yazarı Jason Zweig’a göre daha doğru olabilir.

Bitcoin dijital altın mı, dijital inci mi?
26-02-2024 16:22
Google News

BORSAGUNDEM.COM ÖZETİ| – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin boğalar genellikle bu dünyanın en büyük kripto para birimini dijital altın olarak adlandırır. Ancak Wall Street yazarı Jason Zweig incinin tarihi ile ilgili bir anekdot anlatarak Bitcoin’in ‘dijital inci’ye daha çok benzediğine dikkat çekiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Zweig yazısında teknolojik devrimlerin gidişatına ve yatırımcıların nasıl pozisyon alması gerektiğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte WSJ yazarının o yazısı:

“1917'de zengin bir iş adamının genç karısı Maisie Plant, Cartier'den muhteşem bir çift inci kolyeye hayran kalmaktan kendini alamamıştı. Parisli kuyumcu, New York'ta bir ABD merkezi arıyordu. Pierre Cartier, fiyatı 1 milyon dolar olan kolyeyi, Plants'ın Manhattan'daki Beşinci Cadde malikanesi ile değiştirmeyi teklif etti. Maisie'nin kocası Morton, takası hemen kabul etti.

Daha sonra olanlarsa, kripto para biriminin dijital altınla eşdeğer olduğuna inanan Bitcoin boğaları için uyarıcı nitelikte bir hikaye. Zira Bitcion dijital inciler gibi de olabilir.

Demiryollarından, buharlı gemilere ve otellere kadar geniş çaplı bir servete sahip olan Morton Plant gibi bir sanayi baronu neden zarif malikanesini bir istiridyeden çıkan birkaç parlak topla takas etsin?

İnciler binlerce yıl boyunca dünya çapında genellikle altından ve hatta elmastan bile daha değerliydi. 1917'de Cartier’in incilerinin sağladığı 1 milyon dolar, bugünün parasıyla en az 24 milyon dolar değerindeydi.

Ne Plant’in ne de Cartier'in bilemediği şeyse, sadece aylar önce Japon girişimci Kokichi Mikimoto'nun kültür incileri yaratmak için kullanılan teknolojiyi sanayileştirdiğiydi.

Mikimoto kısa süre sonra seri inci üretimine başladı. Doğal incilerin fiyatı 1920'lerde düşüşe geçti ve bu düşüş onlarca yıl boyunca devam etti.

1957'de Maisie öldükten sonra, Cartier kolyesi açık artırmada 151.000 dolara satıldı.

Son yıllarda, en iyi doğal incilerin fiyatları yeniden toparlandı. 2015 yılında, Maisie Plant'inkine benzer bir Cartier inci kolye, Cenevre'deki bir Sotheby's müzayedesinde yaklaşık 7 milyon dolara satıldı.

Öyle olsa bile, söz konusu kolye, 1917'deki Plant kolyesinin enflasyona göre ayarlanmış alım fiyatının yaklaşık üçte birine satıldı. Cartier, emlak inci takasının çok daha iyi sonuç aldı. 2016 yılında, Beşinci Cadde'deki simgesel Cartier binasından iki blok yukarısında, nispeten aynı büyüklükte, daha az ünlü bir mülk 525 milyon dolara satıldı.

Peki ben neden tüm bu olanlarla Bitcoin’i bağlıyorum. Çünkü token’ların cazibesinin önemli bir kısmı kaynak kıtlığı düşüncesinden doğuyor ve bu da dijital altın olduğu inancını körüklüyor.

Bitcoin altın gibi nadir bir varlık değildir; arzı sınırlıdır. Kripto paranın maksimum miktarı etkin bir şekilde 21 milyon olarak sabitlenmiştir. Halihazırda yaklaşık 19 milyon adet Bitcoin var ve yeni ihraç oranının, 2140 yılı civarında son token oluşturulana kadar zaman içinde düşmesi planlanıyor.

Bu kıtlık sayesinde, bitcoin hayranları, değerinin kaçınılmaz ve süresiz olarak artacağına uhrevi bir inançla bağlı kalıyor. Bitcoin bu yıl şimdiye kadar %22 ve son on yılda %8.400'den fazla arttı.

Bitcoin veya bu kripto parayı tutan bir borsa yatırım fonlarından birini satın almak istiyorsanız, bu varlığın dijital altın olup olmadığı kritik derecede önemlidir.

Yaşam maliyetindeki değişikliklere göre ayarlanan bir ons altın, 2.000 yıl önce antik Roma'da sahip olduğu satın alma gücüyle yaklaşık olarak aynı satın alma gücüne sahiptir. Bitcoin'in dijital altın olduğuna bahse girmek, özellikle devlet tarafından verilen para birimlerinin zaman içinde satın alma gücünü kaybettiği düşünüldüğünde bu varlığın dayanıklı bir değer deposu olacağı anlamına gelir.

Ancak tarih, doğal incilerin başına gelenlerin teknolojilerin de başına geldiğini gösteriyor: Ekonomist Joseph Schumpeter'in ifadeleriyle teknoloji aynı zamanda "yaratıcı yıkımın sürekli fırtınası" denilen bir şeyin kurbanı oluyorlar.

Kapaklı telefonları fosil aletler gibi gösteren BlackBerry 2009'dan 2014'e kadar 25 milyondan 85 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Sonrasında ise iPhone geldi ve BlackBerry'yi havaya uçurdu.

Commodore ve Atari kişisel bilgisayarları IBM ve Apple tarafından tarihe gömüldü. İlk arama motorları Go.com ve Infoseek Yahoo tarafından ezildi ve Yahoo ise Google tarafından yok edildi. Sosyal medyada, Friendster'ın yerini MySpace aldı ve daha sonra Facebook tarafından yok edildi.

2000'li yılların başlarında, internetin dünyayı değiştireceğini doğru bir şekilde tahmin etmiş olsaydınız bile muhtemelen yatırıma gireceğiniz şirket Cisco Systems olacaktı. İnternetin bel kemiğini oluşturan donanımıyla Cisco, piyasa değerine göre dünyanın en büyük hissesi haline gelmişti. Yine de bulut bilişim, Amazon, Microsoft ve diğerlerini Cisco'nun çok ötesine itti.

Daha önce yıkıcı nitelikte olan hemen hemen her teknoloji daha sonrasında bir engelle karşılaştı. 2009 yılında piyasaya sürülen Bitcoin ağı ise bugüne kadar sadece daha sağlam hale geldi. Peki bu gidişat bozulamaz mı?

Bitcoin'e güç veren kod, tüm yazılımlar gibi, periyodik güncelleme gerektirir. Geçmişte buglarla karşılaşıldığı oldu. Ancak hiçbir zaman yazılım ciddi bir şekilde bozulmadı. Bununla birlikte, bir programlama kusuru geniş çapta benimsenecek kadar uzun süre tespit edilmezse, bu Bitcoin ağının istikrarını ve güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu da kripto para biriminin değerine ciddi bir darbe vurabilir.

‘Broken Money’ kitabının yazarı ve müşterilerine Bitcoin öneren bağımsız yatırım stratejisti olan Lyn Alden, “Herhangi bir yazılım güncellemesi potansiyel olarak zarar verici bir vektördür” diyor.

Yeni bitcoin ETF'lerinin prospektüslerinin uyardığı gibi, yeni bir dijital para birimleri ortaya çıkabilir ve Bitcoin’e olan talebi ve değerini azaltabilir. Bu yıllarca gerçekleşmeyebilir. Ya da birdenbire ortaya çıkabilir.

10 Ocak'ta başlatılan Bitwise Bitcoin ETF'yi işleten Bitwise Asset Management'ın Baş Yatırım Sorumlusu Matt Hougan, "İnovasyonun asla sonunda değiliz" diyor.

Hougan, "Başka bir dijital varlığın, apolitik değer deposu olarak Bitcoin’in yerini alması teorik olarak mümkün. Bitcoin satın alırsanız, kripto satın almıyorsunuz, Bitcoin satın alıyorsunuz: Tek bir varlık, bir yazılım parçası, ekosistemin bir parçası” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin almak, Bitcoin'in kıtlığının ve benzersizliğinin tartışılmaz olduğuna dair çeşitlendirilmemiş bir bahis. Maisie Plant'ten bir ders alın: Bu bahsi yaparsanız, küçük tutun ve mümkünse riskten korunun.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Dağınık Olmak Bizi Daha da Kaygılı mı Yapıyor?
Dağınık Olmak Bizi Daha da Kaygılı mı Yapıyor?

Masanın üstü kâğıtlarla dolu, aradığınız kalemi bulamıyorsunuz, mutfakta bulaşıklardan aradığınız bıçağa ulaşamıyorsunuz ya da oyuncak odasında kaybolan bir kitap nerede diye bütün evi geziyorsunuz. Eğer tüm bu durumlarda kalp atışlarınız hızlanıyorsa size söyleyece

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu