USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin bu haftayı nerede kapatacak? 73 bin dolar üzeri mi 60 bin dolar altı mı?

Bitcoin’in bu hafta nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor; senaryolar hem düşüşe hem yükselişe işaret ediyor.

Bitcoin bu haftayı nerede kapatacak? 73 bin dolar üzeri mi 60 bin dolar altı mı?
31-07-2024 17:03
Google News

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin için yönün neresi olacağı bu hafta belli olabilir. Yatırımcılar iki kutba ayrılmış durumda: 73 bin dolar seviyesi diyenler ve 60 bin doların altı bir seviyeyi bekleyenler.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, CoinMarketCap'te araştırma lideri Alice Liu'ya göre, Bitcoin 73 bin doların üzerine çıkma ve rekor zirveyi tazeleme veya 60 bin dolara doğru düşme ikilemiyle, özellikle oynak bir hafta geçiriyor.

Düşüşün nedeni

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, piyasanın en hacimli kripto parası Bitcoin, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerini kazanması durumunda stratejik bir Bitcoin rezervi oluşturacağını söylemesinin ardından hafta sonu kazanımlarını sildi ve Salı gününü belirgin bir düşüşle tamamladı.

CoinDesk verilerine göre, Bitcoin, Salı günü son 24 saatte yüzde 3,4 oranında düşerek yaklaşık 65.921 dolara geriledi. Bu seviye Mart ayında ulaştığı 73.798 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 10,7 oranında daha düşük. Bitcoin yılbaşında bu yana yüzde 57 oranında arttı.

FxPro'nun kıdemli piyasa analisti Alex Kuptsikevich'e göre, Bitcoin'in Salı günkü düşüşü, büyük ölçüde ABD hükümetinin ele geçirdiği Bitcoin’leri elden çıkarma olasılığına ilişkin endişelerle ilişkililendiriliyor.

Kripto istihbarat firması Arkham Intelligence'ın verilerine göre, Pazartesi günü ABD hükümetine ait olduğu etiketlenen bir cüzdan, kripto paranın mevcut fiyatına göre yaklaşık 2 milyar dolar değerinde olan yaklaşık 29.800 Bitcoin’i etiketsiz bir adrese aktardı ve ardından Bitcoin’ler iki farklı adrese gönderildi. Arkham'daki analistler X'te “Bitcoinler muhtemelen kurumsal bir saklama hizmetine gönderildi” diye yazdı.

Arkham Intelligence'a göre, ABD hükümeti kripto paranın mevcut fiyatına göre yaklaşık 13,4 milyar dolar değerinde, yani yaklaşık 203.000 Bitcoin’i hala elinde tutuyor. Kuptsikevich, paylaştığı notta, bu tür varlıkların yoğun bir şekilde satılmasının önemli bir satışa yol açabileceğini yazıyor.

Merkez bankalarının faiz kararları ve yüksek volatilite

Kripto yatırımcıları ayrıca üç merkez bankasının bu hafta sonu faiz oranı kararlarını açıklamasından önce yön bahisleri yapma konusunda tereddütlü bir tavır sergiliyor. Japonya Merkez Bankası bugün açıkladığı kararla politika faizini 25 baz puan yükseltti. Fed'in ise kararını bu akşam saatlerinde açıklaması bekleniyor, İngiltere Merkez Bankası ise kararını yarın açıklayacak. ABD istihdam raporu verileri de Cuma günü açıklanacak.

Finans piyasaları Japonya Merkez Bankası'nın politika faizini önceki eğilimine karşın yükseltmesini bekliyordu ve beklenen oldu. Yatırımcıların Fed’in ise Eylül ayından itibaren faiz indirimi sinyali vermesini bekliyor. Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası'nın da son dört yıl içinde ilk kez faiz oranını düşürmesi bekleniyor.

CoinMarketCap'ten Liu, “Bu duyurular, küresel piyasa için Kovid döneminden bu yana en yoğun 32 saate yol açabilir ve muhtemelen kripto varlıklarda artan oynaklığa neden olabilir” diyor.

‘Yarılanma’nın üzerinden 100 gün geçti

Bu arada, Liu, Bitcoin için hem yükseliş hem de düşüş senaryoları olduğunu belirtiyor. Liu, Trump'ın Bitcoin konferansındaki konuşmasına yönelik iyimserliğin hafta sonu zirveye ulaştığını ancak piyasada ‘şimdilik yeni bir iyimserlik’ olmadığını söylüyor.

Yine de, Liu, Bitcoin'in sözde yarılanma sürecinden geçmesinin üzerinden 100 günden fazla zaman geçtiğini ve bunun kripto para için olumlu olduğunu belirtiyor.

Yarılanma, blockchain algoritmasında yazılmış bir mekanizma olarak biliniyor ve Bitcoin madenciliği için ödül yarıya indiriliyor; bu, madencilerin işlemleri doğrulamak için yüzde 50 daha az kripto para alacağı anlamına geliyor. Yarılanmalar, her 210.000 blok çıkarıldıktan sonra veya yaklaşık dört yılda bir, 21 milyon Bitcoin'lik maksimum arz serbest bırakılıncaya kadar gerçekleşecek şekilde planlanıyor. Tarihsel verilere göre, Bitcoin, yarılanmalardan sonraki ilk 100 günden sonraki yılda önemli kazanımlar görme eğiliminde oluyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Ferrari'nin ilk elektriklisi yollarda! Ne zaman çıkacak?
Ferrari'nin ilk elektriklisi yollarda! Ne zaman çıkacak?

İlk Ferrari elektrikli otomobili nasıl görünüyor? İtalya'da test edilen prototip internete sızdırıldı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu