USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin aşırı satım bölgesinde

Yatırımlarında teknik analiz kullanan yatırımcılar için önemli göstergelerden biri olarak kabul edilen RSI, yani göreceli güç endeksi, Bitcoin ve Ethereum için aşırı satış sinyali veriyor. Bu, alım fırsatı anlamına geliyor olabilir.

Bitcoin aşırı satım bölgesinde
23-11-2022 15:33
Google News

BORSAGUNDEM.COM ÖZETİ| – DIŞ HABERLER SERVİSİ

RSI, (Relative Strength Index) yani ‘Göreceli Güç Endeksi’ piyasadaki bir ürünün fiyatı üzerinden, aşırı satılmış ya da aşırı alınmış olduğunu anlamamıza yarayan bir gösterge olma özelliği taşıyor. Son iki yılın en düşük seviyesine gerileyen Bitcoin ve Ethereum, RSI’a göre, aşırı satım bölgesine doğru hızla yaklaşmış durumda ve bu yatırımcılar için bir alım fırsatı anlamına geliyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yılbaşından bu yana düşüş trendinden olan kripto para piyasalarının en hacimli iki kripto parası olan Bitcoin ve Ethereum, gördükleri yeni dip seviyelerle yatırımcıları korkutuyor. Ancak RSI, satıcıların kontrolündeki piyasanın yavaş yavaş el değiştirdiğini ve alıcılar lehine döndüğünü gösteriyor olabilir.

Alıcılar devreye girebilir

CoinDesk’ten Glenn Williams’ın haberine göre, RSI’ın yatırımcılar için yol gösterici olup olmadığını anlamak için, teknik bir gösterge olan göreli güç endeksinin geçmişte ne anlama geldiğine bakmak faydalı olabilir.

Son yedi gün içinde yüzde 4 ve yüzde 12 oranında düşen Bitcoin ve Ethereum fiyatlarının, RSI'yı bir ölçüm aracı olarak kullandığımızda, geleneksel olarak aşırı satış seviyelerine geldikleri görülüyor. Soru ise, bunun işlem açma ve pozisyon alma noktasında önemli olup olmadığı.

RSI veya göreceli güç endeksi, teknik analizde yaygın olarak kullanılan bir araç olma özelliği taşıyor. Haftalık, günlük ve saatlik zaman dilimlerinde kullanılabilen RSI’ın geleneksel olarak 14 günlük periyotlarda kullanıldığı biliniyor.

RSI'nın popülaritesinin bir kısmı, ‘nispeten basit kurallar dizisi’nden kaynaklanıyor. RSI göstergesi, hem yatırım hayatına yeni başlayanların hem de deneyimli profesyonel yatırımcıların bir varlığın fiyat seviyesini hızlı bir şekilde değerlendirmesine ve o varlığın o an için ucuz mu yoksa pahalı mı olduğuna dair bir kanaate sahip olmasına olanak tanıyor.

Genel olarak, 70 veya daha yüksek bir RSI verisi, ilgili varlığın ‘aşırı alınmış’ olduğunu gösterirken, 30 veya daha düşük bir veri, o varlığın ‘aşırı satılmış’ olduğunu gösteriyor. Bu veriler doğrultusunda bakıldığında, Bitcoin ve Ethereum’un RSI seviyelerinin sırasıyla yaklaşık 32 ve 34 olduğu görülüyor. Bu rakamlar bize, her iki varlığın da aşırı satım bölgesine çok yaklaştığını gösteriyor.

Dolayısıyla, sadece RSI kullanan bir yatırımcıysanız, bu veriyle, satıcıların ellerindeki varlığı fazlasıyla sattığı varsayımıyla, alıcıların piyasaya girmeye hazırlandıklarını ve uzun pozisyon açmak için doğru zaman olduğunu düşünebiliyorsunuz. Elbette RSI ya da başka bir gösterge, piyasaların nasıl ve ne yöne gideceğine dair kesin bilgiler sunmuyor ancak bazı işaretler vererek, yatırım stratejisi geliştirmenizi saplayabiliyor. Peki, RSI, geçmişe yönelik olarak nasıl çalışıyor?

Tarihten iki örnek

Bitcoin için Ocak 2015 ve Ethereum için Kasım 2017'ye ait fiyatlandırma verilerine bakıldığında, Bitcoin için RSI seviyesinin o günden bu yana tam 106 kez 30'un altına düştüğü görülüyor. RSI’ın 30'un altına düşmesini takiben ortalama bir günlük, yedi günlük ve 30 günlük getiriler sırasıyla yüzde 1,3, yüzde 3,8 ve yüzde 7,2 olarak gerçekleşiyor. Yani, RSI haklı çıkıyor ve aşırı satılan Bitcoin, o andan itibaren alıcıların kontrolüne geçiyor ve yükselmeye başlıyor.

Ethereum için RSI, belirtilen dönemden bugüne tam 118 kez 30'un altına düşüyor. Bu da Ethereum’a daha kısa bir tarih aralığı vermiş olmamıza rağmen Bitcoin’den daha sık düşük fiyata satılan bir varlık olduğunu gösteriyor. 30'un altındaki RSI okumasını takiben Ethereum’un ortalama bir günlük, yedi günlük ve 30 günlük getirileri yüzde 0,6, yüzde 1,8 ve yüzde 13,5 olarak gerçekleşiyor. Yani, Bitcoin gibi Ethereum da, RSI’ın 30’un altına düştüğü bilgisiyle, satıcıların kontrolünden alıcıların kontrolüne geçerek yükselmeye başlıyor.

Yüzde 4,6 ve yüzde 5,5 getiri ihtimali

Peki bu bilgi bize bugün ne anlatıyor? Her iki varlığın da mevcut RSI seviyeleri göz önüne alındığında, aslında çok da kötü bir seviyede olmadıkları görülüyor. Yukarı da değindiğimiz gibi, Bitcoin 32, Ethereum ise 34 RSI seviyelerinde seyrediyor. Aslında 30’dan büyük ve 35'ten küçük bir RSI aralığında pozisyona girmek bir parça erken olsa da, vadenize göre beklentinin üzerinde kazanç getirme olasılığı barındırıyor.

Her iki varlığın da bir ve yedi günlük dönemler boyunca esasen aynı fiyat aralığında dolaştığı yani yatay seyrettiği görülüyor. Ancak RSI göstergesine göre, önümüzdeki 30 gün içinde Bitcoin ve Ethereum’un ortalama yüzde 4,6 ve yüzde 5,5 oranlarında getiri sağlayacağı hesaplanıyor.

Bu veriler, geçmişte yatırımcıların mevcut RSI seviyelerinde Bitcoin ve Ethereum satın alarak kazanç elde ettiklerini de gösteriyor. Bununla birlikte, yine de belirtmek gerekiyor ki, RSI’ın 30'un altına düşmesiyle yapılan satın almalar daha yüksek getiri sağlama potansiyeli taşıyor.

Yatırımcıların anlaması ve dikkat etmesi gereken nokta ise bu varsayımların, geçmiş ilişki ve verilerin gelecekte de devam edeceği ön kabulüne dayandığı. Özellikle kripto sektöründeki riskler ve makroekonomik korkular göz önüne alındığında ne RSI’dan ne de bir başka göstergeden yüksek olasılık içeren getiriler sunmasını beklememek gerekiyor. Ancak yine de RSI’ı doğru anlamak ve yatırımlarınızda bir yardımcı olarak kullanmak, özellikle yatırım hayatına yeni başlayanlar için, bir yol gösterici işlevi görebiliyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Kanadalı Haber Yayıncıları, OpenAI'a Telif Davası Açtı
Kanadalı Haber Yayıncıları, OpenAI'a Telif Davası Açtı

Kanada'nın önde gelen haber kuruluşları, OpenAI'a ChatGPT'yi eğitmek için haber içeriklerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle dava açtı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu