1990 ÖZETİ| yılında faaliyetlerine başlayan ve yavaş yavaş emekliliğine yaklaşan Hubble Uzay Teleskobu, bugüne kadar pek çok önemli uzay keşfinin yapılmasını sağladı. Hubble, yerini James Webb’e bırakmaya hazırlanıyor olsa da halen aktif gözlem yapmaya devam ediyor.
Henüz geçtiğimiz günlerde bir yıldızın son ışıklarını görmemizi sağlayan Hubble, son olarak ilginç bir kozmik cismi ve olayı görmemizi sağladı. Uzay teleskobu, birbirine bir ‘köprüyle’ bağlı olan iki galaksinin fotoğrafını çekti.
Birbirine köprüyle bağlanan iki galaksi:
Tam boyutta görmek için buraya tıklayın.Yukarıdaki fotoğrafta gördüğümüz iki galaksi, Dünya’dan yaklaşık 200 milyon ışık yılı uzaklıkta, ‘Arp 248’ adlı üçlü galaksi topluluğunda bulunuyor. İki galaksi arasında gördüğümüz ve bir köprü gibi duran yapı ise birçok yıldıza ve yüksek miktarda toza ev sahipliği yapıyor.
İki galaksi arasındaki köprü, galaksilerin birbirine uyguladığı çekim kuvveti nedeniyle oluşuyor. Bu yapıya ‘gelgit kuyruğu (tidal tail)’ adı veriliyor.
Avrupa Uzay Ajansı tarafından 4 Kasım’da paylaşılan bu gözlem, garip ve muhteşem görünümlü galaksilerin bir araya getirildiği ‘A Catalogue of Southern Peculiar Galaxies and Associations’ koleksiyonu için yapıldı. Koleksiyonda yer alan her bir yapı, gelecekte diğer uzay teleskopları ve bu teleskoplardaki farklı araçlarla yakından incelenecek.
Editor : Åžerif SENCER