USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Birbirine Benzeyen Kişilerin DNA'ları da mı Benzer?

Hep dünyada bize tıpatıp benzeyen muhakkak bir ikizimiz olduğunu duymuşsunuzdur. Bazılarımız bu kişiyi deli gibi merak edip bir dönem araştırdı da kabul edelim. Şimdi size bu kişilerin aslında DNA’ları da size benziyor desek?

Birbirine Benzeyen Kişilerin DNA'ları da mı Benzer?
07-07-2024 22:53
Google News

Evet, ÖZETİ| doğru duydunuz. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, birbirine benzeyen insanların DNA’larının da benzer olduğunu keşfetti!

İyi ama akraba bile olmadan bu nasıl mümkün olabilir?

Birbirine benzeyen ama hiçbir akrabalık bağı bulunmayan kişiler hep merak konusu olmuştur.

dna

Zihnimizde geçmişten bugüne kadar pek çok şekilde bu durum yer etti. Gerek kayıp ikizini bulan bir filmle gerekse düşüncelerle. Son yıllarda yapılan araştırmalar, DNA benzerliğinin de bilimsel bir temele oturtulmasını sağlamıştır.

Cell Reports bülteninde yayımlanan bir makale, yüzleri birbirine çok benzeyen insanların genetik açıdan da benzerlikler gösterebileceğini ortaya koydu. Genetik Profesörü Manuel Esteller ve ekibi, birbirine benzeyen 16 çiftin genomlarını inceleyerek bu bulguları destekledi.

Araştırma, tek yumurta ikizleri gibi genetik olarak çok benzer olmayan ancak fiziksel olarak birbirine benzeyen kişilerde dahi belirli genetik varyantların paylaşılabileceğini gösteriyor.

Özellikle SNP'ler (tekli nükleotid polimorfizmleri) üzerinde yapılan analizler, bu çiftlerin DNA'larında ortak noktalar olduğunu ortaya koymuştur.