USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bir ülkeden daha 'dolar' kararı geldi: Kullanmak için nedenimiz kalmadı

Ekonomi - Malezya Başbakanı Anwar Ibrahim, ülkenin merkez bankasının halihazırda Çin ile yerel para birimleriyle ticaret yapılması için çalışmalar yürüttüğünü belirterek "Malezya'nın ABD dolarına bağlı kalmaya devam etmesi için bir neden yok" dedi.

Bir ülkeden daha 'dolar' kararı geldi: Kullanmak için nedenimiz kalmadı
05-04-2023 16:28
Google News

ABD'nin ÖZETİ| küresel rezerv para birimi doları bir silah olarak kullanması sonrası ülkelerden peş peşe hamleler gelmeye devam ediyor. Rusya ve Çin'den sonra geçtiğimiz hafta Brezilya da Çin karşılıklı ticaretlerinde dolar yerine yerli para birimlerini kullana kararı almıştı. Öte yandan Suudi Arabistan'ın da petrolünü yuan cinsinden fiyatlandırma konusunda fikirleri var. 

RUSYA, ÇİN, BREZİLYA VE MALEZYA'DAN DOLAR KARARI

Peş peşe alınan kararlar sonrası 'doların rezerv para birimi statüsünün sarılmaya başlandığı yorumları yapılmaya başlandı. Brezilya'nın ardından bu kez de Malezya'dan benzer bir adım geldi.

Başbakan İbrahim, Çin Lideri Şi Cinping ile mart ayının sonunda yaptığı görüşmede Asya Para Fonu'nun kurulması önerisinde bulundu. Konuyla ilgili Meclis toplantısında açıklamalarda bulunan İbrahim, IMF'ye ve dolara olan bağımlılığın azaltılması gerektiğine dikkat çekti.

ABD'nin elindeki son süper gücü tehlikede: 'Çok ağır bedelleri olur'ABD'nin elindeki son süper gücü tehlikede: 'Çok ağır bedelleri olur'

YEREL PARA BİRİMİ ÖNERİSİ

Ibrahim, Maliye Bakanı olarak görev yaptığı 1990'lu yıllarda Asya Para Fonu'nun kurulmasını düşündüğünü ancak o zaman ABD dolarının gücü nedeniyle destek bulamadığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Ancak şu anda Çin, Japonya ve diğer ülkelerin ekonomilerinin gücü sayesinde, bence, en azından Asya Para Fonu'nu, ikinci olarak ise yerel para birimlerinin kullanılmasını tartışmalıyız."

Başbakan, ülkenin merkez bankasının Çin ile yerel para birimleriyle ticaret yapılması için çalışmalar yürüttüğünü belirterek "Malezya'nın ABD dolarına bağlı kalmaya devam etmesi için bir neden yok" dedi. 

Ülkelerden gelen kararları yorumlayan uzmanalar ise ABD'nin elindeki son süper gücü doların artık tehlikede olduğunu belirtiyor. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Epic Davasında Yargıç, Apple'ın Yalan Söylediğini İma Etti
Epic Davasında Yargıç, Apple'ın Yalan Söylediğini İma Etti

Epic ile Apple arasındaki davaya bakan yargıçlar, Apple'ın yalan söylediğini ima ederek temyiz talebini reddetti.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu