"Bir ÖZETİ| plastik poşetin yok olması, kaç yıl sürüyor?" Başka bir deyişle, "Çöpe attığınız bir poşet, doğada ne kadar sürede çözünüyor?"
Gelin, bu soruların cevaplarını verelim.
Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’ne göre bir poşetin doğada çözülmesi, yaklaşık 1000 yıl sürer.
Sürenin bu denli uzun olmasının sebebi ise çoÄŸu mikroorganizmanın plastiÄŸi yiyememesidir. Bu madde, ultraviyole radyasyondan dolayı fotodegradasyona uÄŸrar ve plastik poÅŸetler parçalandığında bile, çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratmaya devam edebilen mikroplastikler bırakırlar.Â
Ancak bu bilginin doğruluğu %100 değildir. Bu yalnızca bir tahmindir. Çünkü plastik poşetler, yalnızca 1950’lerden beri hayatımızdalar. Yani insanlık, bu malzemenin gerçek zamanlı ayrışmasını henüz gözlemleyebilmiş değil.
Bilim insanları, bu süreyi öngörebilmek için ise respirometri testlerini kullanırlar.
Bu testle plastik poşetler, mikroplarla dolu havalandırılmış toprağa yerleştirilir ve ardından mikropların malzemeyi parçaladıkça ürettiği CO2 miktarı ölçülür. Eğer atık, organik bir maddeyse CO2 seviyeleri yükselir ve işte bu da bilim insanlarına ayrışma oranları hakkında bilgi verir.
Ancak plastik poÅŸetlerin herhangi bir CO2 üretimine yol açmadığını da ekleyelim. Yani mikroplar, onları yemiyor. PoÅŸetler yalnızca bulundukları yerde sapasaÄŸlam duruyorlar.Â
Elbette bu poşetlerin bir çöplüğe gömüldüklerinde ultraviyole radyasyona maruz kalma ihtimalleri de var ancak eğer böyle bir durum söz konusu değilse, bulundukları yerde çok uzun süre kalıyorlar.
Öte yandan doÄŸada bir türlü yok olmayan bu plastik poÅŸetler, besin zincirini de olumsuz etkileyebilir.Â
Çünkü kuş ve balık gibi hayvanlar, besin zinciri boyunca biriken plastiği yerler ve bu da onların sağlığını olumsuz etkiler.
Özetle baÅŸta plastik poÅŸetler olmak üzere plastikler, doÄŸada çözünebilmek için neredeyse binlerce yıl beklemek zorundadır. Bu noktada plastik poÅŸet kullanımını sınırlamak, hatta tamamen bez çanta kullanımına geçmek en mantıklısı olacaktır.Â
Kaynaklar: Mental Floss, how stuff worksİlginizi çekebilir:
Editor : Åžerif SENCER