Diller ÖZETÄ°| canlıdır ve konuÅŸuldukça, baÅŸka kültürlerle etkileÅŸime geçtikçe, yeni kavramlar üretildikçe zenginleÅŸip geliÅŸirler. Sözcükler farklı köklerden ya da kaynaklardan türeyebilir. Bunlardan biri de insanların ya da toplulukların isimlerini sözcük olarak kullanmak.Â
Günümüzde dilimize bu şekilde gelmiş olan çok sayıda sözcük bulunuyor. Bu sözcüklerden bazılarının hikayesi oldukça şaşırtıcı. Bazı sözcüklerin dilimizdeki anlamlarına o kadar alışmışız ki özünde bir topluluğun ya da insanın ismi olduğunu öğrendiğimizde inanmakta zorlanıyoruz.
Vandal: Eski sanat anıtlarının ya da eserlerinin değerini bilmeyen, yakıp yıkan kişi ya da kişilere vandal, gerçekleştirdikleri eyleme de vandalizm diyoruz.
Vandallar aslında Avrupa'da bir dönem oradan oraya göçüp durmuş bir Cermen kabilesi. Günümüzde Polonya olarak bildiğimiz topraklardan önce İspanyol yarımadasına, oradan da Kuzey Afrika'ya göçen bu halk, Roma'yı yağmalamaları ile meşhurdu. Fransız İhtilali sırasında kamu mallarına zarar verenlere Vandal denilmeye başlandı.
Boykot: Kaptan Charles Boycott, İrlanda Toprak Savaşı sırasında bir yöneticiydi, Lord Erne adına vergi topluyordu.
1880'de o yıl hasat kötü olduğu için Lord Erne kiracılarına (köylülere) %10 indirim teklif etti. Köylülerse %25 indirim istedi. Sonrasında da toprak sahiplerini yok saymaya başladılar. The Times gazetesinin Boycott ismini kullanmasıyla boykot sözcüğü ortaya çıktı.
Mongol: Moğol olarak bildiğimiz kavmin isminin İngilizce halidir. Down sendromlu kişiler için kullanılan bir terimdir.
Bunun nedeni ise Down sendromlu kiÅŸilerin yüz hatlarının zamanında MoÄŸollara benzetilmiÅŸ olmasıdır.Â
Editor : Åžerif SENCER