2022 ÖZETİ| yılının yaz aylarında faaliyet göstermeye başlayan en gelişmiş uzay teleskobu James Webb, baktıkça detaylarında kaybolacağınız yeni bir kareyi Dünya’ya gönderdi. RX J2129 galaksi kümesinin yer aldığı görüntüde muhteşem bir detay da görüldü.
James Webb, “kütleçekimsel merceklenme” olarak tanımlanan olay sayesinde süpernova yaşayan bir yıldızın da bulunduğu bir galaksiyi, üç farklı zaman diliminde aynı anda görüntüledi. O görüntü şu şekildeydi:
Farklı zaman dilimlerinde görüntülenen süpernova ve içinde bulunduğu galaksi:
“AR 2022riv” olarak adlandırılan olaydan gelen ilk görüntüde (orta), parlak bir yıldızın varlığı görülebiliyor. Fakat olaydan 320 gün ve 1000 gün sonrasını gösteren yansımalarında artık bu yıldıza rastlanmıyor. Yıldız, süpernova sürecini yaşayarak yok oluyor.
Avrupa Uzay Ajansı, süpernovanın tipinin 'Ia' olduğunu açıkladı. Bu tür süpernovalar birbiriyle aynı şiddette parlaklık ürettiğinden, bilim insanları için de incelemesi diğer süpernovalara göre daha kolay oluyor, böylece daha fazla bilimsel çıktılar elde edilebiliyor.
Peki aynı anda nasıl 3 farklı zamanı görebiliyoruz?
“Kütleçekimsel merceklenme”, uzay boşluğundaki cisimlerin kütlesi sayesinde uzayı ve zamanı bükmesi sayesinde ortaya çıkıyor. Bu bükülme, bizim bakış açımıza arkada kalan cisimlerin ışığının da bükülmesini sağlıyor.
Bu etki sayesinde büyük kütleli yapıların ardında kalan ve normalde gözlemleyemeceğimiz uzaklıkta bulunan diğer yapıları gözlemleme şansı elde ediyor, zaman zaman da farklı zaman dilimlerindeki hallerini aynı anda görebiliyoruz.
Editor : Şerif SENCER