Bildiğiniz ÖZETİ| gibi kripto para borsaları üzerinden pek çok farklı birimle işlem gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak X adındaki bir kripto paranın Y isimli borsada işlem görmesi, X ve Y’yi geliştiren şirketler arasında kurumsal bir bağ olsa da borsalar, para birimleri üzerinde kontrol sahibi değiller. Zaten böyle bir durum olsa, ne borsaların ne de kripto paraların güvenliğinden söz etmek pek de mümkün olmuyor.
Dünyanın en büyük kripto borsası Binance ise geçtiğimiz hafta talihsiz bir şekilde BNB Chain’in hacklenmesinden sorumlu tutuldu. Medyada çıkan yanıltıcı haberler sebebiyle haksız eleştiri ve tepkiler alan Binance, aslında BNB Chain üzerinde kontrol sahibi değildi.
Yaşananlar üzerine tarafımıza ulaşan Binance Türkiye ekibi, global çapta benimsedikleri “şeffaflık” ilkesini vurguladı. Borsanın kurucu ve CEO’su Changpeng Zhao’nun yayınladığı ilkeler de bu şeffaflık ilkesinin en somut göstergelerinden birisi diyebiliriz.
Binance CEO’su CZ’nin şirketi yönetirken uyguladığı ilkeler ve geliştirdiği yaklaşımları tüm dünyayla açıkça paylaştı:
Blockchain’in standartları bize her ne kadar tam tersini söylese de kripto para borsaları, genellikle yönetim esas ve ilkeleri kamuoyuyla paylaşmıyorlar. Özünde borsalar da insanlar tarafından yönetilen merkezi yapılar ve ticari amaç güdüyorlar. Bu sebeple bir borsanın blockchain’in ilkelerinden bağımsız olarak kapalı bir yapıda çalışması doğal karşılanabilir. Ancak Binance CEO’su CZ, kurumsal yapıların tersine blockchain ve hatta Bitcoin’in temellerindeki o meşhur şeffaflık ilkesine bağlı kalarak, bugün yayınladığı bir blog postuyla kendi ilke ve yaklaşımlarını açıkladı.
Genel ilkeleri arasına etik, pozitif, adil olmak; uzun süreli ve kazan kazan temelli ilişkiler kurmak, sürekli öğrenmek kötü ilişkilerden kaçınmak ve odaklanmak gibi genel hususları açıklayan CZ, 15 maddelik “ilkeler” listesinde Binance’in karar alma süreçlerinde uyguladığı adımları, insan kaynaklarına yaklaşımını, takım ve organizasyon yapılarını tek tek detaylandırıyor.
Editor : Şerif SENCER