Yapay ÖZETİ| zekâ destekli teknolojiler, son dönemlerde hayatımıza entegre olmaya başladı. Artık son kullanıcılar bile ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ destekli teknolojilerden faydalanıyorlar. Ancak sektörün içinde olan çalışanlar, yapay zekânın abartıldığını düşünüyorlar gibi görünüyor.
Retool isimli bir yazılım şirketi, yapay zekâ teknolojileriyle ilgili bir çalışma yaptı. Bu çalışma kapsamında yazılım mühendisleri, yöneticiler, ürün tasarımcıları ve iş geliştirme uzmanlarından oluşan 1.500 kişi ile görüşüldü. Gelin hep birlikte bu çalışmadan elde edilen bulgulara bakalım.
Çalışanların yüzde 51,6'sı, yapay zekânın abartıldığını düşünüyor
Anket usulü ile yapılan araştırma katılan çalışanların yüzde 51,6'sı, yapay zekânın abartıldığını beyan etti. Sektör çalışanlarının böyle düşünmesine neden olan başlıca husus ise yapay zekâ teknolojilerinin işletmelere sağlayacağı etkinin henüz yeterince kanıtlanmış olmamasıydı. Retool CEO'su David Hsu, araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada, sektör çalışanlarının yapay zekâya tam olarak güvenemedikleri için böyle düşündüklerini söyledi.
Retool CEO'sunun böyle konuşmasının altında yatan birkaç neden var. David Hsu, ChatGPT gibi yapay zekâ teknolojilerini kullanmanın zaman aldığını ve sohbet botlarının hata yapma eğiliminde olduğunu söyledi. İşte bu da sektör paydaşlarının yapay zekâya olan güvenini sarsıyor, çalışanların kendi işlerini kendilerinin yapmaya devam etmelerine neden oluyordu. David Hsu, yapay zekânın ürettiği çıktının doğrulunun garanti edilemediğini, bunun da kullanışlılık durumunu ortadan kaldırdığını ifade etti.
Yapılan araştırma, pozisyonlar ile yapay zekânın geleceğine inanlar arasında da bağ olduğunu gözler önüne serdi. Yönetici bölümündekiler, sektörün gelişmesine daha pozitif bakıyorlar. Onlara göre yapay zekâ temelli teknolojiler, rekabet üstünlüğü kazanma ve daha fazla para kazanma konusunda önemli bir avantaj sağlayabilir.
Editor : Åžerif SENCER