USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener: 'Grip ölüm riski içeriyor'

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü erişkin yaş grubunun grip aşısı yaptırmasının kritik olduğunu belirtti. Prof. Şener, ayrıca yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hast

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener: 'Grip ölüm riski içeriyor'
26-12-2022 11:29
Google News

Kış ÖZETİ| aylarına girilmesinin ardından havaların soğuması ve mevsim geçişlerinin başlamasıyla birlikte hastanelerin acil servislerinde soğuk algınlığı ve grip şikayetiyle başvuran hasta sayısında artışı yaşanmaya başladı.

Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğuna dikkat çekti.

GRİPTE 'ÖLÜM RİSKİ'

Bu sene 65 yaş üstü erişkin yaş grubunda özellikle gribin çok önemi olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Yaklaşık 2 yıldır 65 yaş üstü bu hasta grubunda grip enfeksiyonu görmediğimiz için bu hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riski mevcut. Biz her ne kadar iki yıldır çok gündemde Covid-19'u tutsak dahi, gribal enfeksiyonlar yani gripte de, influenzada da yaşlı popülasyonun zatürre geçirme riski yüksek ve hastaneye yatma riski var.

Grip diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski de içeriyor. Bunun altını çizmekte fayda var. 65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor. Hala hazırda sezon tam bitmiş değil. Sezonun aslında tam ortalarına doğru geliyoruz. Bu sene grip sezonu Türkiye'de geç başladı. Avrupa Birliği ülkelerinden, dünya genelinden farklı olarak. Bu açıdan eğer grip geçirmediniz ise mutlaka aşılamanızı ihmal etmememiz lazım” dedi.

65 YAŞ ÜSTÜNDEKİ KİŞİLER DİKKAT!

Gribal enfeksiyonlardan sonra bakteriyel enfeksiyonlarında çok göründüğünü de hatırlatan Prof. Dr. Alper Şener, sözlerine şöyle devam etti:

Grip, özellikle çocuklarda ve erişkinlerde çok ağır seyredebiliyor. Çocuklarda tonsilis, sinüzit, otit, orta kulak iltihabı yapabiliyor. Bu açıdan çocukların bu şikayetlerini hafife almamak lazım. Erişkinlerde ise çoğunlukla zatürre şeklinde görüyoruz. Dolayısıyla zatürre riski içerdiği için bu hasta grubu gribal enfeksiyondan sonra mutlaka 65 yaş üstündeki kişilerin zatürre aşılarını olmaları gerekiyor.

Zatürre aşısı aslında hayatınızda bir kez ya da 5 yılda bir risk durumuna göre uygulanıyor. Mutlaka ve mutlaka bir hekim kontrolünde hangi grupta olduğunuzu belirleyerek, yani her yıl olması gereken mi, yoksa beş yılda bir olması gereken mi grubun içerisindesiniz diye kayıt altına alıp ona göre zatürre aşınızı mutlaka olmanız lazım.



Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Nothing Phone (3a) Serisinin Bazı Özellikleri Ortaya Çıktı
Nothing Phone (3a) Serisinin Bazı Özellikleri Ortaya Çıktı

Sıra dışı tasarımlarıyla tanıdığımız Nothing'in orta segment telefonları olacak Phone (3a) ve Phone (3a) Plus'ın bazı özellikleri ortaya çıktı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu