USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bilim kurgu gerçek oldu! Nanorobotlar beyni tedavi edecek

Beyin kanaması ve anevrizması için nanorobot teknolojisi başarılı bir şekilde kullanıldı. İşte yapılan deneyler ve sonuçları

Bilim kurgu gerçek oldu! Nanorobotlar beyni tedavi edecek
08-09-2024 11:17
Google News

Bilim ÖZETİ| insanları beyin anevrizması için nanorobotları başarılı bir şekilde kullandı. Uzun yıllardır hayali kurulan nanorobot tedavisi için ilk hedef beyin anevrizması. Beyin anevrizması, beyinde yer alan zayıf damarların şişmesi ve balonlaşması olarak tarif ediliyor. Bu şişme ve balonlaşmaya müdahale edilmediği taktirde beyin kanaması gerçekleşebiliyor. İşte nanorobotlar bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için kullanılacak.

Beyin kanaması tedavisi için nanorobot kullanılacak

Beyin anevrizması, ölüm ya da felçle sonuçlanabilen ölümcül hastalıklar arasında. Tabii ki bir hastalık bir virüs kaynaklı değil, damarlarda yaşanan deformasyon sonucu ortaya çıkıyor. Zayıflayan beyin damarlarının balon gibi şişmesi tehlikeyi artıran etmenler arasında.

İşte bilim insanları uzun yıllardır devam eden nanorobot araştırmalarında Mayıs ayında önemli bir aşama kaydetti. Buna göre tavşanlar üzerinde yapılan deneylerde beyin anevrizmaları nanorobotlar tarafından başarıyla tedavi edildi.

beyin kanaması nanorobot, beyin anevrizması nanorobot, nanorobot tedavisi

Anevrizma yani damar şişmesi sadece beyinde değil vücutta yer alan tüm damarlarda ortaya çıkabiliyor. Ancak beyinde oluşan anevrizma beyin kanaması, felç ve ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi. Mevcut tıbbi teknolojilerle stent ve bobinlerle damarların şişmesi engellenmeye çalışılıyor.

Kuş gribi insandan insana mı bulaşmaya başladı?

Kuş gribi insandan insana mı bulaşmaya başladı?

Kuş gribi hastalığı için insandan insana bulaşmaya mı başladı? Buna göre hasta kanatlı hayvanlarla temasa girmeden kuş gribi oldu.

Bu teknolojiler kanamayı durdursa da yeniden başlayacak bir beyin kanamasında işlevini yitiriyor. Beyin damarlarına enjekte edilen nanorobotlar ise tavşanlarla yapılan deneylerde ilaç tedavisi için kullanıldı. Buna göre en ince damarlara bile ulaşabilen nanorobotlar, ilacın ulaşılmaz damarlara kadar enjekte edilmesini sağlıyor.

Beyin anevrizmaları için kullanılan kan sulandırıcılar ne yazık ki her zaman hedefine ulaşamayabiliyor. Bu anlamda nanorobotlar gerektiği anda damarlara kan sulandırıcıları ulaştırabilecek. Henüz insan deneylerine başlamasa da beyin kanaması için nanorobot teknolojisi yakında hayatımıza girecek gibi görünüyor.

Sizce nanorobotlar, özellikle beyin kanaması ve anevrizması önlemek için gerçekten de işleri kolaylaştırabilir mi? Yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.

beyin anevrizması nanorobotbeyin kanaması nanorobotnanorobot tedavisinanorobotik
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
THY, Kara Listede Kaç Kişinin Bulunduğunu Açıkladı
THY, Kara Listede Kaç Kişinin Bulunduğunu Açıkladı

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türk Havayolları'nın kara listesinde 440 kişinin yer aldığını açıkladı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu