USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bilim insanları şaşkın: Bebek dışkısında 10 bin virüs var

Bebeklere yönelik yapılan çalışmalar arasında yer alan yeni araştırma, bebek dışkısında keşfedilen binlerce bilinmeyen virüse ışık tutmayı hedefliyor.

Bilim insanları şaşkın: Bebek dışkısında 10 bin virüs var
05-05-2023 12:47
Google News

Bebeklerin ÖZETİ| dışkı örneklerini inceleyen ve ilerleyen dönemdeki hastalıklara ışık tutmak isteyen pek çok çalışma var. Sonuçları yeni yayınlanan bir makalede Danimarka'daki, Kanada'daki ve Fransa'daki ortak çalışma ekipleri inceledikleri bebek bezlerinde 10 binin üzerinde virüs buldu.

BEBEKLER VE YETİŞKİNLERDE FARKLILIK GÖSTERİYOR 

647 Danimarkalı bebeğin kakasını 5 yıl boyunca incelen ekip, yeni oluşturdukları virüs atlasını da çevrim içi olarak yayınladı.

Ancak bilim insanları şaşırsa da sonuçta bulunanlar arasında bakteriyofajlar da yer alıyor. Bakteriyofajlar spesifik olarak bakterileri tanıyıp enfekte ederek onları yok eden virüsler olarak tanımlanıyor. Aslında, “bakteriyofaj” kelimesi “bakteri yiyen” anlamına geliyor. Ancak bir diğer yandan bakteriyofajlar canlı değiller ve canlılık kazanmak ya da çoğalabilmek için bakterilere ihtiyaç duyuyorlar.

Danimarkalı bu bebeklerin dışkısında da bulunan virüslerin yaklaşık yüzde 90'ı bakteriyofajlardı. 

Araştırmacılar bebek bezlerinde bulunan 10 bin virüsün kaçının yeni olduğu ve viral olarak tanımlanabilirliği üzerine odaklandı. 

Bebek bağırsak DNA virüsü çeşitliliği atlası oluşturan bilim insanları daha önce sadece 16'sı bilinen 248 virüs ailesi buldular.

Öte yandan bu çalışmada yetişkinlerin verileri ile bebeklerinki kıyaslandı. Bilim insanları tarafından bilinse de bakteriyofajlar yetişkin ve bebeklerde farklılık gösteriyor. Örneğin bebeklerde yer alan ve anne sütünü sindirmesine yardımcı olan söz konusu bakteri, birey büyümeye başladıkça önemli ölçüde sayısı azalıyor. 

Bebeklerde bulunmayan ancak yetişkin bireylerde çok yüksek sayıda bulanan bakteriler de var. Bu da bireyin büyüdükçe farklı virüsleri bünyesinde barındırmaya başladığını gösteriyor. 

Keşfedilen yeni 10 bin virüs türü virom(insan mikrobiyomunun viral bileşeni) hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Güney Kutup Yıldızı Neden Yok?
Güney Kutup Yıldızı Neden Yok?

Kuzey kutup yıldızı, tarih boyunca yön bulma ve seyir amacıyla kullanılmasıyla, adı üstünde daima kuzeyi göstermesiyle ve gün boyu yer değiştirmemesiyle tanınır. Peki kuzey kutup yıldızı var da neden güney kutup yıldızı yok?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu