USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bilim insanları, antibiyotiklerin işe yaramamasına çözüm arıyor!

Bilim insanları, son yıllarda tüm dünyada iyice artan antibiyotik direncine CRISPR ile çözüm üretmeye çalışıyor. İşte detaylar...

Bilim insanları, antibiyotiklerin işe yaramamasına çözüm arıyor!
10-09-2024 11:43
Google News

Son ÖZETİ| yıllarda hızla artan antibiyotik direnci, bakteriyel enfeksiyonların tedavisini zorlaştırarak hastalıkların yayılma riskini, şiddetli hastalıkları ve ölüm oranlarını artırıyor: Bir zamanlar mucize ilaç olarak kabul edilen antibiyotikler, bakterilerin sürekli evrim geçirmesi nedeniyle etkisini kaybetmeye başladı ve bilim insanları bu durum için çözüm arıyor.

Antibiyotik direncine CRISPR ile çözüm üretilecek

Antibiyotik direncine çözüm arayan biyoteknoloji firmaları, farklı tedavi stratejileri üzerinde çalışıyor. Kuzey Karolina merkezli Locus Biosciences, bakterileri hedef alan virüsler olarak bilinen bakteriyofajları Crispr teknolojisi ile donatarak yeni bir tedavi yöntemi sunmayı hedefliyor.

Bakteriyofajları, bakterilere doğal yollarla bulaşarak onları öldüren virüsler olarak tanımlayabiliriz. Locus Biosciences, Crispr gen düzenleme teknolojisini kullanarak bu virüslerin öldürme yeteneğini artırmayı amaçlıyor. Şirketin bu yeni tedavi yaklaşımı, özellikle ‘E. coli‘ adı verilen bir bakterinin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonlarına karşı test ediliyor.

Ağustos ayında yayımlanan küçük ölçekli bir çalışmanın sonuçları, bu deneysel tedavinin umut verici olduğunu gösterse de daha büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu da itiraf edildi.

T.C. Sağlık Bakanlığı “Maymun Çiçeği virüsü rehberi” yayınladı!

T.C. Sağlık Bakanlığı “Maymun Çiçeği virüsü rehberi” yayınladı!

Sağlık Bakanlığı "Maymun Çiçeği virüsü rehberi" yayınladı! Peki rehberde neler yer alıyor? İşte konuyla ilgili detaylar...

Bu tedavi yaklaşımının klinik deneylerinde, 16 kadına üç gün boyunca faj kokteyli ve yaygın olarak kullanılan bir antibiyotik olan Bactrim birlikte uygulandı. İlk tedaviden sadece dört saat sonra, hastaların idrarındaki E. coli seviyeleri hızla düştü ve 10 günlük çalışma süresinin sonuna kadar düşük seviyelerde kaldı. 16 kadından 14’ü tedavi sonunda enfeksiyondan tamamen kurtulmayı başardı.

9 Ağustos'ta The Lancet Infectious Diseases dergisinde yayımlanan bulgular, ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme Otoritesi bünyesi de konuyla ilgili çalışmalara dahil olmuş durumda…

ABD'de henüz ticari olarak kullanımı onaylanmamış olan bakteriyofaj tedavisi, deneme amaçlı olarak bazı özel durumlarda FDA izniyle uygulanabiliyor. Faj tedavisinin kişiye özel olması, tedavinin geniş çapta uygulanmasını zorlaştırıyor.

Gelecekteki klinik çalışmalar, tedavinin etkinliğini daha iyi anlayabilmek için kontrol gruplarını da içerecek şekilde genişletilecek. Bu yeni araştırmada sadece Bactrim alan kontrol grubuyla, hem Bactrim hem de faj kokteyli alan deney grubu karşılaştırılacak ve bu çalışmanın 288 katılımcı içermesi planlanıyor.

Read this news article in Englishantibiyotik direnciCRISPR
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Genç mühendisler Model Uydu Yarışmasında zirveye çkıyor! 165 takımdan 15'i finale kaldı!
Genç mühendisler Model Uydu Yarışmasında zirveye çkıyor! 165 takımdan 15'i finale kaldı!

TEKNOFEST 2024 kapsamında TÜRKSAT yürütücülüğünde uzay ve uydu teknolojileri alanında geleceğin mühendislerini yetiştirmeyi hedefleyen Model Uydu Yarışması, 2024 yılında rekor katılım ve büyük bir heyecanla devam ediyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu