USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Beynimizdeki Düşünceleri Yazıya Döken Yapay Zeka!

Teksas Üniversitesi'nden bilim insanları, bir şey dinlerken veya izlerken neler düşündüğümüzü yazıya dökebilen bir yapay zekâ geliştirdi.

Beynimizdeki Düşünceleri Yazıya Döken Yapay Zeka!
02-05-2023 20:52
Google News

Yapay ÖZETİ| zekânın insanlar gibi konuşmaya en yakın olduğu günlerin içindeyiz. GPT dil modeli, bu konuda başı çekmeyi devam ederken bugün bilim dünyasından büyük bir haber geldi. İnsan gibi konuşmayı geçin, artık düşüncelerimiz yapay zekâ aracılığıyla yazıya dökülecek.

Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları, yeni bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Model, bir kişinin düşüncelerini analiz ederek yazıya dökmeyi başarıyor. Üstelik bunun için beyninize bir çip yerleştirilmesi de gerekmiyor.

Beynimizdeki düşünceler nasıl yazıya dökülüyor?

yapay zeka

Yapay zekâ, ChatGPT ve Bard gibi yazılı kaynaklarla eğitilmiyor. Bunun yerine bir insanın podcast dinlerken beyninde gösterdiği reaksiyonların kaydedilmesiyle eğitiliyor. Bu reaksiyonlar da “işlevsel manyetik rezonans görüntüleme” yöntemiyle kayıt altına alınıyor.

Daha sonrasında, kişinin izninin alınmasının ardından bu reaksiyonlar yapay zekâ tarafından deşifre ediliyor. Beynimizdeki sinyallerden edilen mesajlarla podcast’te söylenenler ile beynimizde oluşan yorumlamalar şu şekilde oluşturuluyor:

Podcast: “Havalı yataktan kalktım ve yüzümü yatak odası penceresinin camına yasladım, bana bakan gözleri görmeyi umdum ama bunun yerine sadece karanlık buldum.”Beynin yorumlaması: “Pencereye doğru yürümeye ve camı açmaya devam ettim. Ayak parmaklarımın üzerinde durdum ve dışarı baktım, hiçbir şey görmedim ve yukarı baktım. Yine hiçbir şey görmedim.”Podcast: “O gece üst kata, bir zamanlar bizim yatak odamız olan yere çıktım ve başka ne yapacağımı bilemeden ışıkları söndürdüm ve yere uzandım.”Beynin yorumlaması: “Yurt odama geri döndük. Yatağımın nerede olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Sadece üzerinde uyuyacağımı varsaydım ama bunun yerine yere uzandım.”

Üstelik sadece podcast ile sınırlı kalınmadı: