ÖZETİ| HABER7
27 Kasım'da başlatılan 'Özgürlük şafağı' harekatıyla Suriye'deki muhaliflerin başkent Şam'ı ele geçirerek 61 yıllık Esad rejimine son vermesi üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in akıl hocası olarak nitelendirilen Rus siyaset bilimci Aleksandr Dugin'den küstah bir paylaşım gelmişti.
Dugin, Suriye'de son yaşananlarla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türkiye'ye tehditlerde bulunarak ilk paylaşımında "Suriye Erdoğan için bir tuzaktı. Stratejik hata yaptı. Rusya’ya ihanet etti. İran’a ihanet etmişti. Mahvoldu. Şimdi Mustafa Kemal’in Türkiye’sinin sonu başladı, sizi destekledik. Şimdiye kadar. Bundan sonra tövbe edeceksiniz." sonraki paylaşımında ise "Daha önce yapmadıklarımızı yapacağız, pişman olacaksınız. Ama çok geç olacak." demişti.
GERİ ADIM GELDİ
Dugin, küstah tehditlerinin ardından bu sabah yeni paylaşımlar yaparak adeta geri adım attı. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik tehditler içeren tweetini kaldıran Rus siyaset bilimci, Rusya'nın Türkiye'ye hiçbir zarar vermeyeceğini söyledi.
Dugin söz konusu paylaşımında "Rusya Türkiye'ye hiçbir zarar vermeyecek. Kesinlikle. Ama böyle bir ihanetten sonra Rusya'nın Türkiye'ye sorun çıkması durumunda yardıma gelmesini ummak zor." ifadelerini kullandı.
Rusya ile Türkiye arasında çok fazla bağ olduğunu söyleyen Dugin, Rusya'nın Batı'nın göstermek istediği kadar zayıf bir ülke olmadığını belirterek "Bunun Erdoğan'ın tarafında bir yanlış hesaplama olduğuna inanıyorum." dedi.
Dugin diğer paylaşımında ise şu ifadelere yer verdi;
Şimdiye kadar Erdoğan'ı destekledik. 2015'te Türkiye ile tırmanıştan kaçınmaya çalıştık ve FETÖ darbesi sırasında Erdoğan'a yardım etmek için çok şey yaptık. Suriye davası bizim için çok acı verici. Bence bu Erdoğan için stratejik bir hataydı. Kemalist fikir Türkiye'yi sınırları içinde savunmaktı.
İslamcılık Türkiye'nin düşmanıdır. Arap bölgesindeki Türk liderliğiyle asla anlaşamaz. Batı'nın desteğiyle Suriye'deki Kürtler güçlerini pekiştirmeye çalışacaklardır. Suriye'de Ruslar olmadan Erdoğan çok önemli bir müttefik ve dost kaybeder.
Editor : Şerif SENCER