Kış ÖZETİ| uykusuna yatma düşüncesi bazen; ayı, yarasa, sincap, kirpi, kurbağa, fındık faresi gibi hayvanları kıskanmamıza bile sebep oluyor.
Peki biz insanların neden kış uykusuna yatan canlılar arasında olmadığımızı, kış uykusuna yatmamızın nasıl mümkün olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?
Kış uykusuna yatmak, hayatta kalmayı destekleyen bir işlevdir.
Kış uykusu, soğuk havaya ve azalan yemek mevcudiyetine bir yanıt olarak ortaya çıkar. Kış uykusuna yatan hayvanların birçoğu oldukça küçüktür. Bu hayvanlar, havalar soğudukça vücut sıcaklıklarını koruyacak kadar yiyecek yiyemedikleri bir duruma gelirler.
Ek bilgi olarak vermekte fayda var: Kış uykusuna yatan canlıların vücut ısıları ve nabızları bir hayli düşük olduğundan, bir yerlerde gördüğünüz kaskatı kesilmiş sincap, fare, kirpi gibi hayvanların öldüğünü düşünüp gömmek veya çöpe atmak onları gerçekten öldürebilir.
Atalarımız kış uykusuna yatmamış.
İnsanların neden kış uykusuna yatmadığı konusunda iki önemli sebep bulunuyor. İlki, evrimsel atalarımızın kış uykusuna yatma geçmişi olmayan tropikal hayvanlar olması.
Yine de bulguları kesin olmamakla beraber, bazı araştırmalar ilk insanların aşırı soğuk koşullarda hayatta kalmak için kış uykusuna yatmış olabileceğini de ileri sürüyor.
Editor : Şerif SENCER