USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Baykar Teknoloji tarihçesi: Ne zaman kuruldu, neler üretiyor?

Baykar Teknoloji ne üretiyor ve ne zaman kuruldu? Türkiye'nin en büyük savunma sanayii üreticilerinden olan şirketi anlattık.

Baykar Teknoloji tarihçesi: Ne zaman kuruldu, neler üretiyor?
30-07-2024 11:22
Google News

Son ÖZETİ| yıllarda adını tüm dünyaya duyuran Baykar Teknoloji, insansız hava aracı (İHA) ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) üreten bir savunma sanayii şirketi. Kurulduğu 1984 yılından bu yana Türk savunma sanayiinde önemli bir aktör olan Baykar; özellikle son dönemde geliştirdiği milli ve özgün İHA/SİHA platformlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Baykar Teknoloji hakkında merak edilenler

Türkiye'nin en büyük savunma sanayii üreticilerinden olan Baykar Teknoloji ne üretiyor? Şirketin temelleri, Özdemir Bayraktar tarafından 1984 yılında atıldı. Şirket, ilk yıllarında motor, yakıt sistemi ve elektronik aksamlar gibi alanlarda insansız hava araçları için kritik öneme sahip teknolojiler üzerinde çalıştı.

Baykar Teknoloji ne üretiyor?

Baykar'ın asıl atılımı ise Özdemir Bayraktar'ın oğulları Haluk ve Selçuk Bayraktar'ın şirket yönetimine geçmesiyle başladı. Ar-Ge çalışmaları sonucunda, tamamen yerli ve milli imkanlarla ilk İHA'sı Bayraktar Mini İHA'yı 2005 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edildi.

Kompakt boyutları ve taşınabilir yapısıyla öne çıkan Bayraktar Mini İHA, keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerinde aktif olarak kullanılıyor.

Türkiye'den yerli çip ve batarya üretimi için dev bütçe!

Türkiye'den yerli çip ve batarya üretimi için dev bütçe!

Bakan Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji alanında büyük bir atılım yapma hedefi doğrultusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Baykar'ın dönüm noktası ise 2014 yılında TSK envanterine giren Bayraktar TB2 SİHA'nın geliştirilmesiyle yaşandı. Bayraktar TB2, sahip olduğu üstün performans, uzun havada kalış süresi ve yüksek fayda/maliyet oranıyla kısa sürede dünyanın en çok tercih edilen SİHA platformlarından biri haline geldi.

Bayraktar TB2'nin başarısı aslında sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da adını duyurdu. Ukrayna, Azerbaycan, Katar ve Polonya gibi pek çok ülke, Bayraktar TB2'yi tercih ederek savunma yeteneklerini önemli ölçüde artırmayı tercih etti.

Baykar bu alanda Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapmaya devam ediyor. Şirketin geliştirdiği yeni nesil SİHA platformu Bayraktar Akıncı, daha yüksek faydalı yük kapasitesi ve daha gelişmiş aviyonik sistemleriyle dikkat topluyor.

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı

Baykar ayrıca Kızılelma'yı da geliştiriyor. Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar Kızılelma; geleceğin hava muharebe konseptine yönelik büyük planları ortaya koyuyor. Yüksek manevra kabiliyeti ve son teknoloji aviyonik sistemleriyle donatılan Kızılelma, kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilme özelliğiyle de öne çıkıyor. 2024 yılı içerisinde 3 adet Bayraktar Kızılelma’nın da üretileceği bildirildi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Kemikler, Uzun Yıllar Geçse Bile Neden Çürümez?
Kemikler, Uzun Yıllar Geçse Bile Neden Çürümez?

Ölüm gerçekleştikten sonra insan vücudu, 24 saat içinde aşamalı olarak çürümeye ve yok olmaya başlar. Ölümden ilk etkilenen organlar ise göz, beyin, mide ve bağırsaklar olur. Peki kemikler yıllar geçse bile neden çürümez ve yok olmaz?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu