USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Başkan açıkladı: 15 yılın en kral dönemini yaşıyorlar

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, yaptığı açıklamada perakende sektörünün "15 yılın en kral dönemini" yaşadığını söyledi.

Başkan açıkladı: 15 yılın en kral dönemini yaşıyorlar
03-12-2022 10:32
Google News

Alışveriş ÖZETİ| merkezleri ve perakende arasında ortak alan giderleri ve yüksek elektrik faturaları üzerinden yürüyen tartışma sürerken Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, yaptığı açıklamada perakende sektörünün "15 yılın en kral dönemini" yaşadığını söyledi.

Pandemide ertelenen talebin ve enflasyon ortamının sektörün lehine bir durum yarattığını anlatan Altaş, "Tüm dünyada enflasyondan dolayı fiyatlar artacak beklentisiyle talepler öne çekiliyor. Perakendeciler 'enflasyon var' diye ağlıyorlar ama bu durum gerçekte sektörün işine geliyor. Timsah gözyaşları döküyorlar. Enflasyonu bahane ederek fiyatları ciddi şekilde artırdılar. Perakende bu yıl enflasyondan arındırılmış haliyle bile yüzde 40 büyüdü" diye konuştu.

SEKTÖR AVM'LERLE BÜYÜDÜ

AYD Başkan Yardımcısı Cem Eriç ise AVM'ler'in Türkiye'de perakende sektörünün büyümesinin motoru olduğunu kaydetti. Eriç, "AVM'lerde mağaza açarak büyüdüler. Birçok markanın yurtdışına açılmasında da AVM'lerin büyük rolü var. Sektör AVM'lerle beraber büyüdü" diye konuştu.

Hüseyin Altaş'ın verdiği bilgiye göre, 2000'li yılların başında 42 AVM sayısı bugün 446'ya ulaşmış durumda. Dernek olarak gayrimenkul kira rejiminin ticari gayrimenkul kira rejimi olarak yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini anlatan Prof. Altaş, bütün gelişmiş batı ülkelerinde sosyal gayrimenkul kira rejimi ile ticari gayrimenkul kira rejiminin farklı olduğunu belirtti.

BORÇLARDA YENİDEN YAPILANDIRMA İSTİYORUZ

Kira gelirlerinin 2018'de yapılan düzenlemeyle TL'ye döndüğünü hatırlatan Altaş, sektörün döviz borcunun yapılandırılmasını talep ederek şu modeli önerdi:

"Düzenlemeyle kredilerimiz döviz, gelirlerimiz ise TL olarak kaldı. 'Mevcut borcun 1/3'ünü yani 3-4 yıla kadar olan kısmını TL olarak yapılandıralım. 4 ila 8-10 yıl arasını tekrar dövizle borç ödemeye devam edelim. 8 veya 10'uncu yılda da balon olarak kalan 1/3'ü ödeyelim' diyoruz. Yapılandırma için piyasa hadlerinde uygun bir faiz oranı belirlenmeli."


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Samsung'un Galaxy Unpacked Etkinliğinde Yaptığı Tüm Duyurular
Samsung'un Galaxy Unpacked Etkinliğinde Yaptığı Tüm Duyurular

Samsung'un bu yılki Galaxy Unpacked etkinliği sona erdi. Etkinlikte yer alan tüm duyuruları sizler için derledik.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu