USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başıboş köpekler için harekete geçildi! 'Avrupa' çözümü geliyor

Türkiye'de birçok kentte vatandaşlarımıza yönelik saldırıları artan sokak köpekleri için Avrupa'daki uygulamalar inceleniyor. AK Partili kurmaylar, Batı ülkelerindeki uygulama örneklerine bakarak en insancıl çözümü üretecek.

Başıboş köpekler için harekete geçildi! 'Avrupa' çözümü geliyor
02-09-2023 13:28
Google News

AK ÖZETİ| Parti, başıboş sokak köpeklerin çözümü için çalışmaları hızlandırdı. Parti kurmayları, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile istişarelerde bulunarak mevzuat değişikliği üzerine çalışma yürütüyor. Bu konuda, Avrupa ülkelerindeki uygulamalara benzer adımların atılacağı belirtiliyor. Ayrıca sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere yeni yaptırımlar getirilmesi planlanıyor. Özellikle barınak konusunda adım atmayan yerel yönetimlere ciddi cezalar kesilebileceği aktarılıyor.

"AVRUPA ÖRNEKLERİNDEN YENİ MODEL ÜRETEBİLİRİZ"

AK Parti yetkilileri “Bu işi bir an önce halledeceğiz. Çalışmalarımızda somut adımlarla ilerliyoruz. Avrupa örneklerinden yeni bir model üretebiliriz. Mevzuattaki sıkıntıları düzelteceğiz. Talep vatandaştan geliyor ancak harekete geçtiğimizde ses başka yerlerden çıkıyor. En çok itiraz ‘mama lobisi’nden yükseliyor. Lobinin, Türkiye’deki pazar büyüklüğü 1 milyar dolara koşuyor. Bazı şeylerin farkına varmak lazım; sosyal medya üzerinden dezenformasyon yaparak, insanları kışkırtmaya çalışıyorlar. Hayvanlar bize emanet. Ortada bir problem var. Biz bu problemi en insancıl yolla çözeceğiz” diyor.

BATI ÜLKELERİNDEKİ UYGULAMALAR

Bu arada, örnek gösterilen bazı batı ülkelerinde uygulamalar şöyle: Fransa’da 8, İngiltere ve İtalya’da 7 iş günü sonunda sahiplendirilmeyen başıboş köpekler uyutuluyor. Aynı uygulama ABD’de de yapılıyor. ABD’de barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında kedi ve köpek getiriliyor, bunları yarısı itlaf ediliyor. Evcil hayvanını sokağa terk edene Fransa’da 3 yıl hapis ve 45 bin avro, Almanya’da 3 yıl hapis ve 25 bin avro, İtalya’da 10 bin avro ceza veriliyor. Katı kurallar uygulanarak sokaktaki başıboş hayvanların popülasyonunun artmasının önüne geçiliyor. Hollanda da sokak hayvanları sayısını azaltmada dünyada öne çıkan ülkelerden biri. Ülkede 1960’lardan beri kısırlaştırma yapılıyor. Başıboş köpekler için “topla, kısırlaştır, aşıla, geri bırak” uygulaması hayvanların sayısının sıfırlanmasına katkıda bulunuyor. Belediyeler de işlerini aksatmıyor. Yeni düzenlemede, Hollanda modelinin uygulanabileceği de ifade ediliyor.

KISIRLAŞTIRMANIN MALİYETİ YÜKSEK

Türkiye’de de köpeklerin kısırlaştırılması yönünde fizibilite çalışmaları yürütülüyor, raporlar hazırlanıyor. Fakat kısa vadede kısırlaştırmanın çözüm olmayacağı aktarılıyor. Maliyeti de oldukça yüksek. Bu işlemin taban fiyatı 5 bin TL. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon sokak köpeği var, bu açıdan maddi bir külfet.

Kaynak: Türkiye Gazetesi


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Malana Köyünde İnsanlara ve Etrafa Dokunmak Neden Yasak?
Malana Köyünde İnsanlara ve Etrafa Dokunmak Neden Yasak?

Bir köy düşünün ki dışarıdan gelen hiçkimse, burada herhangi birine veya bir şeye dokunamıyor. Yani bir insanla veya eşyayla temas etmek kesinlikle yasak. Ancak eğer o köyden biriyseniz işler değişir!

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu