Merkez ÖZETİ| Bankası'nın kur korumalı mevduatı (KKM) azaltmayı ve TL vadeli mevduata dönüştürmeyi hedefleyen sadeleşme adımları sonrası bankacılık sektöründen ilk adım geldi. Bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna için mobil ve internet şubelerinden KKM hesabı açılmasına son verildiğini ancak şubelerden bu hizmetin devam edeceğini aktardı. Bunun yanı sıra mevduatta ikili faiz döneminin başlayabileceği belirtildi.
Bankacılık sektörü, dün Merkez Bankası ile bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıya yeni Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay katıldı ve bankacıları dinledi.
Merkez Bankası (TCMB) "zorlukların farkında" olduğu ancak düzenlemelerin sağlıklı aktarım mekanizması için "gerekli" olduğu mesajı verdiği yer aldı.
Ekonomim'den Şebnem Turhan'a konuşan bankacılık sektöründen bir kaynak, yeni dönemde ikili bir faiz uygulanması ihtimali olduğunu işaret etti. Hiç KKM’ye hiç girmemiş sadece TL mevduat müşterisi olan tasarruf sahiplerine düşük faiz, KKM vadesi dolana ise TL vadeli mevduata yüksek faiz verilebileceğini vurgulayan kaynak, bankaların bu hesapları yapmaya başladığını ifade etti. Bir diğer sektör yetkilisi ise düz TL vadeli mevduatı olan tasarruf sahibinin düşük faiz verilmesi durumunda karşı çıkacağını ve onun da KKM’ye yönelme riski bulunduğuna dikkat çekti.
MOBÄ°LDEN KALDIRILDI, ÅžUBEDEN DEVAM
Bir bankacılık sektörü kaynağı, bankalarda an itibariyle sistemlerin tüm kontrolleri yapacak durumda olmadığı ve manuel kontrol sağlanabildiği için mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM yapılmasını kapatıldığını söyledi. Kaynak, şubelerden şu an işlemlerin yapıldığını dile getirerek KKM müşterisinin TL vadeli mevduata iknası için de birebir görüşme yapılabilen şubelerin daha uygun olduğunu vurguladı.
İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ: KKM HALA EN CAZİP ÜRÜN
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran Kur Korumalı Mevduat'ın bugün hala en cazip ürün olduğunu, dövizden kur korumalı mevduata geçen müşterilerine KKM hesaplarını temdit etmeyi önereceklerini söyledi.
Bloomberg HT'ye deÄŸerlendirmelerde bulunan Aran ÅŸunları söyledi;Â
"Alınan son kararlara rağmen Kur Korumalı mevduat ürünü bugün için hâlâ en cazip üründür.
Bugüne dek müşterilere ne kadar bunu inanarak anlatsak da 'yabancı para mevduatta kalacağım' diyenlerin hala ciddi birikimi var. Hala mevduatın yüzde 43'ü yabancı parada tutuluyor. Biz İş Bankası olarak KKM'deki müşterilerimize TL mevduata dönmeleri telkininde bulunmayacağız. Biz sadece ürünün avantajlarını anlatmakla mükellefiz.
Bize verilen hedefler doÄŸrultusunda onları ikna etmemiz mümkün deÄŸil. Dövizinden dönerek KKM'ye geçenlere 'vadeli TL hesabına geç' diye bir telkinimiz olmayacak. Hedefler olması da önemli deÄŸil. Ekonominin çarklarının doÄŸru iÅŸlemesi önemli. Yanlış bir ÅŸey yapmayız, ekonomi için gerekli olan aksiyonları alırız, bunun sonucu ceza ödemekse banka olarak ceza öderiz ama müşterimize bunu yansıtmayız. O nedenle müşterime KKM önerdiysem orada devam etmesini yine önereceÄŸim"Â
"KURDAKÄ° ARTIÅžI NORMALDE MERKEZ BANKASI ÃœSTLENDÄ°"
TCMB'nin aldığı son kararlarla kur yükünü bankalarla paylaşmak istediğini belirten şunları söyledi;
Kurdaki artışı normalde Merkez Bankası üstlendi. Ama bankalara verdiği hedeflerle kur artışını bankaların üstlenmesini istiyor. Bankalar vadeli TL'ye yüksek faiz versin, müşteri de kurdaki artışa karşılık gelen bu faizi bankalardan alsın. Yani bu kararı o şekilde yorumlamak ve olası kur artışını standart TL vadelilerdeki faiz oranıyla bankaların ödemesine teşvik eden karar olarak yorumlamak gerekiyor. MB üzerindeki bu kur artış yükünü bankalarla paylaşmak istedi, hedefleri böyle yorumlamak lazım.
"FAİZLERDE DÜŞÜŞLER MÜMKÜN"
Pazartesi gününden itibaren yıl sonuna doğru krediye erişimin kolaylaşacağını belirten Aran, özellikle döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin kredilerde rekabetin artacağını ve buna bağlı olarak faizlerde düşüşün söz konusu olabileceğini belirtti.
Aran piyasalarda oluşan faizlerin önümüzdeki üç aydaki enflasyonla uyumlu olmasını beklediğini ifade etti.
Aran bankaların mevduat faizi altında kredi vermemeyi tercih etmesiyle piyasada likidite bolluğu oluştuğunu dile getirdi.
Editor : Åžerif SENCER