Kültür ÖZETİ| ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bosna Hersek'te Arnaudiye Camii açılışında gerçekleştirdiği konuşmada "Tarihsel birlikteliğimiz bizi ortak bir kaderin parçası haline getirmiştir, bu yüzden dün olduğu gibi bugün de yarın da Balkanlar'la olan bağımızı daha da güçlendireceğiz. Balkanlar'da barış ve istikrarı korumak için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.
Bosna Hersek'te yer alan ve 1992-1995 yıllarındaki savaş sürecinde yıkılan Arnaudiye Camisi Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen mimarlık çalışmaları kapsamında aslına uygun yeniden yapıldı ve ibadete açıldı. Açılış töreninde konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Bosna Hersek'te olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek Balkanlar'ın kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu aktardı.
Balkanlar ile tarih boyunca birliktelik olduğuna dikkat çeken Ersoy, "Tarihsel birlikteliğimiz bizi ortak bir kaderin parçası haline getirmiştir, bu yüzden dün olduğu gibi bugün de yarın da Balkanlar'la olan bağımızı daha da güçlendireceğiz. Balkanlar'da barış ve istikrarı korumak için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Banja Luka'da açılışını gerçekleştirdiğimiz Defterdar Cami olarak da bilinen Arnaudiye Camii, barışı, kardeşliği ve huzuru temel alan böyle bir yaklaşımla inşa edilmiştir." sözlerine yer verdi.
1590'larda yapılan Arnaudiye Camisinin, 1963 depreminde büyük hasar uğradığını aktaran Ersoy, "Maalesef 1992-1995 yılları arasındaki savaş sırasında tamamen yıkılmıştı. Ülkenin sembol yapılarından biri olan cami, 2003'te Bosna Hersek Ulusal Anıtı ilan edilmişti." ifadelerini kullanarak tarihi süreci açıkladı. Caminin yeniden kullanıma açılması için 2016'da Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki protokol imzalandığını dile getiren Ersoy, arşiv taraması ve arkeolojik kazıların da yapıldığını aktardı. Cami yapımında titiz çalışıldığını belirten Ersoy, "Cumhurbaşkanı'mızın (Saraybosna'daki) Başçarşı Camii'nin açılışında ifade ettiği gibi 'camiler, insanların birliğinin, Müslümanların kardeşliğinin nişanesidir.' Farklı kültürlerin, inançların bir arada yaşadığı Bosna Hersek'te Arnaudiye Camii'nin barışın ve hoşgörünün güçlenmesine katkı sağlamasını diliyorum." şeklinde konuştu.
Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik de 30 yıl önce yaşananları bir "hata" olarak niteleyerek ibadet yerinin yıkılmasını yanlış bulduğunu aktardı. Dodik, caminin yapılmasına yardım eden Türkiye Cumhuriyeti'ne ve yardım eden diğer kurumlara teşekkür ettiğini belirterek "Hepimizin birlikte inşa etmesi gereken tek şey barıştır. Huzur içinde yaşamak, barış ve istikrarın korunması, hepinizin eşit haklara sahip olmasını savunacağım." dedi.
Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanı Sevlid Hurtic, yaptığı konuşmada caminin kendi kültürel miraslarını ve manevi değerlerini besleyen en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti. Banja Luka şehrindeki Arnaudiye Camisi'nin güzel geleceğe işaret olmasını temenni eden Hurtic, "Bu eser, birlikte inşa edeceğimiz güzel bir geleceğe işaret olsun. Büyük ve iyi insanlar olmasaydı, bu eser yüzlerce yıl burada olmazdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Bosna Hersek halkına sürekli yardım eden Türk halkına teşekkür ederim." dedi.
Düzenlenen törende, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp Üyesi Zeljka Cvijanovic, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, AK Parti Bursa Milletvekili ve Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu yer aldı. Açılış törenine Türkiye ve Bosna Hersek'ten çok sayıda yetkili ile 1000'den fazla Bosna Hersekli katıldı.
Editor : Şerif SENCER