USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Balina Tarafından Yutulsak Ne Kadar Süre Hayatta Kalırız?

Dünyanın en büyük canlıları balinalar, hepimizi meraklandırdığı kadar korkutuyor da. Peki bu korku salan devasa büyüklükteki muhteşem canlıların biri tarafından yutulmuş olsaydık hala muhteşem olduklarını düşünür müydük?

Balina Tarafından Yutulsak Ne Kadar Süre Hayatta Kalırız?
12-03-2023 13:07
Google News

Çizgi ÖZETİ| filmlerde ve öykülerde gördüğümüz balinalar tarafından yutulmak kulağa biraz korkutucu geliyor olabilir. Dünyada bu durumun birkaç örneğine de şahit olmuşluğumuz var. Bir balina tarafından yutulan Pinokyo; midesinin içini karanlık, soğuk ve ıslak bir yer olarak tarif ederken hepimizin gözünde canlanmıştır bu an. Peki gerçek hayatta okyanuslardaki vahşi balinaların biri tarafından yutulsak, biz de Pinokyo kadar şanslı olur muyduk?

Daha önce gerçek hayatta bir balina görmediyseniz bu hayvanların ne kadar devasa boyutta olduğunu tahmin etmeniz biraz zor. Dünyanın en büyük hayvanı olan mavi balinayı ele alırsak bu durumu daha rahat kavrayabiliriz. Mavi balinaların yalnızca ağızları bile ortalama bir filin ağırlığından daha fazladır, ki bu da balinanın ağzına ortalama 400 insanın sığacağı anlamına gelir!

Balinaların anatomilerine bakılacak olursa gerçekten de insan yutmaları mümkün görünüyor mu?

balina anatomisi

Ağız ve mideleri devasa boyutta görünse bile balinaların boğazları şaşırtıcı şekilde dar bir yapıya sahiptir. Araştırmacılar, boğazlarının yapısından ancak bir insan kolunun sığacağı genişlikte olduğunu söylüyor. İnanması biraz güç, kabul ediyoruz. Zaten bir insanı da ancak parçalara ayırıp yutabilmeleri gerekiyor ki bu da mümkün bir yol gibi görünmüyor. Çünkü balinaların birçoğunda bizleri parçalayacak dişler yoktur.

Bunun yerine beslenmelerini “balina çubuğu” ile gerçekleştirirler. Balina çubuğu, biyolojik anlamda dişsiz balinaların ağzında bulunan, 4-5 m kadar boyunda ince uzun levhalar şeklinde, üst çene boyunca iki sıra saçak gibi dizili diş fırçasına benzeyen, besinin toplanıp ağızda alıkonulabilmesi için diş görevi yapan bir uzuvdur.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Türk Takımı Eternal Fire, ESL Pro Leage'de İkinci Oldu
Türk Takımı Eternal Fire, ESL Pro Leage'de İkinci Oldu

CS turnuvası ESL Pro League Sezon 20'de finale kalan Türk espor ekibi Eternal Fire, finalde NAVI ile karşılaştı. Türk espor tarihi için final maçını kaybeden Eternal Fire ikinci oldu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu