USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakanlıktan mazot ve gübre destekleri kaldırıldı haberlerine yalanlama

Ekonomi - Tarım ve Orman Bakanlığı, "mazot ve gübre desteğinin kalktığına" ve "fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağına" ilişkin iddiaları içeren haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan mazot ve gübre destekleri kaldırıldı haberlerine yalanlama
29-08-2024 15:47
Google News

Bakanlıktan ÖZETİ| yapılan yazılı açıklamada, "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ın bugün Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtildi.

Birçok ilki barından bu kararın ardından ortaya atılan asılsız iddialara ilişkin açıklama yapma ihtiyacının hasıl olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı bazı basın yayın organlarınca iddia edilmiştir. Bu tamamen asılsızdır. İlk olarak; mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiştir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25’inin karşılanacağı belirtilerek, ayrıca üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerin kullandığı mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25’ini planlı üretim desteği olarak alacağı vurgulandı.

Bazı basın yayın organlarında yer alan, "2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı." başlıklı haberlerin doğruluğu bulunmamaktadır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur. pic.twitter.com/4BT7EBSao6

— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) August 29, 2024

"DESTEKLER AYNİ OLARAK DEĞİL NAKDİ OLARAK ÖDENECEKTİR"

Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’sinin desteklenmiş olacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Su kısıtının olduğu 11 il 52 ilçede ise planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50'lik kısmı da 'yer altı su kısıtı desteği' olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin yüzde 100’ü desteklenecektir. Tüm bunların yanında çiftçilerimizin uzun süredir talep ettiği gibi bu destekler ayni olarak değil nakdi olarak ödenecektir."

Açıklamada, ikinci olarak ise yine bazı basın yayın organlarında prim desteğinin kalktığı iddiasının ortaya atıldığı kaydedilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Söz konusu kararın 2'nci maddesi, 11'inci fıkrasında 'Fark Ödemesi Desteği: Öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler olmak üzere ilgili üretim yılındaki üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak çiftçilerin, tarım politikaları amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylaştırmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve gelir kayıplarını telafi edebilmek amacıyla fark ödemesi desteği verilir. Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca teklif edilir' ibaresi yer almaktadır. Bahsi geçen desteklere ilave olarak üreticilerin aleyhine gelişen bir durum olması halinde ihtiyaç olan üründe üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar dikkate alarak fark ödemesi desteği verilebilecektir."

1- TEMEL DESTEKLER

Temel girdi maliyetleri (Mazot ve Gübre) esas alınarak ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için temel girdi maliyetlerini esas alan destek katsayısı belirlendi.

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak hesaplandı.

Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeri (244 TL/da) ile destek katsayısının ( 1. Kategori için 1katsayı) çarpımı sonucu elde edilmektedir.

Temel destek ile mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır.

Örneğin

1. kategoride yer alan aspir, mercimek, nohut üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1) 244 TL,

2. kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1,3) 317,2 TL,

3. kategoride yer alan ayçiçeği, soya, kuru fasulye üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1,5) 366 TL,

4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 2,25) 549 TL

temel destek alacaktır.

2- PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ:

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamındadır.

Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır.

Bu üreticilerimize temel destek kadar ilave planlama desteği verilecektir.

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının %50’si kadar ilave planlı üretim desteği verilecektir.

Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında Arpa-Buğday (1,4), Aspir-Fiğ- Mercimek-Nohut-Yem bezelyesi (0,8), Ayçiçeği (yağlık) (1,4) üreten çiftçilere ilave yeraltı su kısıtı desteği ödenecektir.

3-ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ:

Temel destek ve planlama desteğine ilave olarak verim ve kaliteyi arttırmak için; 

• Sertifikalı tohum kullanım desteği,

• Sertifikalı/standart fidan kullanım desteği,

• Organik tarım desteği,

• İyi tarım uygulamaları desteği,

• Katı organik-organomineral gübre desteği,

verilmeye devam edilecektir.

Yukarıda bahsedilen desteklere ilave olarak üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar dikkate alarak fark ödemesi desteği verilebilecektir.

Karar Kapsamındaki Diğer Destekler;

• Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 TL/da’ dan %50 artırılarak 3.825 TL/da’a, açıkta paket destek tutarı dekara 870 TL/da’dan 1.305 TL/da’ a çıkarılmıştır.

• Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği; Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin %75’i olarak ödenecektir.

• Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği; ÇMVA sistemine dahil olan işletmeler %50 oranında arttırılarak 1.500 TL’ye çıkartılmıştır.

• Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği %104 arttırılarak 294.000 TL ye çıkartılmıştır.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Spotify'ın Sesli Kitap Hizmetine Yepyeni Özellikler Geldi
Spotify'ın Sesli Kitap Hizmetine Yepyeni Özellikler Geldi

Spotify, sesli kitap hizmeti için oluşturduğu yepyeni özelliklerini duyurdu. Bu özellikler, sesli kitap seven kullanıcılara oldukça etkileyici bir deneyim sunacak gibi görünüyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu