USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Uraloğlu'ndan son dakika açıklamaları...

Ekonomi - Son dakika haberi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları cevaplıyor.

Bakan Uraloğlu'ndan son dakika açıklamaları...
13-10-2024 13:18
Google News

SON ÖZETİ| DAKİKA HABERİ: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları cevaplıyor.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde;

KALKINMA YOLU PROJESİ HANGİ AŞAMADA?

Projeyi aşağı yukarı bitirdik diyebiliriz. Malum Irak'ta çok hızlı hareket etmekte zorlanıyoruz. Orada çok etkenler var ama ilerliyoruz. 1 buçuk iki ay önce dörtlü bakanlar zirvesini İstanbul'da yaptık. 2025 yılında ciddi bir mesafe kat ederiz diye düşünüyorum. Yapım projesine henüz başlanmadı. Proje bitme aşamasında. Bölgedeki büyük ülkelerin de Kalkınma Yolu'na ciddi şekilde bir ilgilinin olduğunu söyleyebilirim. Suyun akışı Kalkınma Yolu projesini gösteriyor. 

İŞGALCİ İSRAİL'İN YAYILMACI POLİTİKALARI

İsrail'in birinci hedefinin koridorlarla alakasının olduğunu düşünmüyorum ama nihai hedeflerinden biridir. Netanyahu'nun BM kürsüsünde çıkıp da o haritayı göstermiş olması bunu gösteriyor. Onların gayelerinden biri bu koridorlar olabilir. 

ZENZEGUR KORİDORU'NA İRAN ENGELİ

İran'ın Laçin Koridoru'na ihtiyacı kalmayınca Zengezur Koridoru ile ilgili soru işaretleri oluştu. Çin'e kadar Londra'ya kadar ulaşan koridorun bizim ülke bir parçası olmasın demek akla ziyan bir durum. Ermenistan tarafında bazı rezervler oldu. Azerbaycan yürütüyor bu görüşmeleri biz doğrudan müdahil değiliz. 

Her iki ülkeden de geçsin. Ermenistan'dan da İran'dan da. Biri 61 kilometre biri 43 kilometre. Bu da mümkün. Öyle ya da böyle bunu yapacağız Azerbaycan ile beraber. Böyle bir koridorun ülkesinden geçmesini istemeyecek yoktur. 

Resmi olarak mutabık kalınmış değil. Bir problem olduğu doğru ama her halükarda çözülecek. Problem önümüzdeki dönemde çözülecektir. 

Koridoru tamamlamanız lazım. Bir tarafı şişe ağzı gibi bırakmamanız lazım. Şu anda Asya Avrupa ile bağlantıyı Marmaray ile sağlıyoruz. Günlük 600 bin insan taşıyoruz. Yarın burada kapasite arttıkça Marmaray'da hem İstanbul trafiğini sıkıntıya sokmamak hem de kapasiteyi arttırmamız için oradaki yükü almamız lazım.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne Demiryolu projesini planlıyoruz. Bu koridorlarla hem Dünya Bankası hem de Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası çok ciddi bir şekilde ilgileniyor. Bir kredi noktasında da bir aşamaya geldiğimizi söyleyebilirim. Buradaki yaklaşık 122 kilometrelik o hatta bağladığımız zaman Sabiha Göçken Havalimanı, İstanbul Havalimanı bağladığımız zaman Pekin'den çıkan hattın yüksek kapasite ile Londra'ya kadar bağlanmasını sağlayacağız. Aynı zamanda 200 km Hızlı Tren hattı olacak. Yolcu da taşımış olacağız. Projesi bitti. Yatırım programını aldık. Kredi görüşmelerini devam ettiriyoruz. Hedefimiz bu sene içerisinde ihale etmekti. Yetiştiremezsek önümüzdeki senenin ilk aylarında ihalesini yapar hızlı bir şekilde yaparız. 3-4 yıl gibi bir sürede biter. 

Orta Anadolu Otoyolu

Hiçbir vatandaşımızdan 'buna mı sıra geldi?' gibi bir eleştiri duymadım.