USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Şimşek üzerinden dezenformasyon dalgası

Ekonomi - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifası hakkında yayımlanan yalan haberler ve spekülasyonlar, borsa hareketlerini olumsuz etkilerken, Şimşek üzerinden 2023'ten itibaren pek çok asılsız iddia ortaya atıldı.

Bakan Şimşek üzerinden dezenformasyon dalgası
25-08-2024 15:27
Google News

HABER7

Genel ÖZETİ| seçimlerin ardından devletin kasasının başına geçen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hakkında 1 yılda 10 defa spekülatif iddia ortaya atıldı. Tamamı yalan çıkan bu iddialar sonucu Türkiye ekonomisi hasar aldı. Spekülatörlerin Şimşek’i hedef almasıyla eşgüdümlü olarak gerçekleştirilen satışlarla borsada gerilemeler yaşandı.

Son olarak Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt’un ortak olduğu “istifa” söylentisine benzer iddialar daha önce Erol Mütercimler, Turhan Bozkurt, Nuray Babacan, Mustafa Balbay ve fonlu medya tarafından ortaya atılmıştı.

Kamuoyunda ve piyasalarda belirsizlik oluşturma gayesiyle ortaya atılan yalan iddiaları Akşam gazetesi derledi. İşte tarih tarih Mehmet Şimşek üzerinden yürütülen algı operasyonları:

FİTNE GİRİŞİMİ BOŞA ÇIKTI

6 Ağustos 2023 tarihinde gazeteci Mustafa Balbay, Bakan Şimşek’in TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’yı arayarak "Gerçeği açıklayın, program yapamıyorum" dediğini öne sürdü. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bu haberin de yalan olduğunu açıkladı.

18 Ağustos 2023 tarihinde Şimşek’in istifa edeceği yönündeki iddialar tekrar gündeme geldi. Şimşek, sosyal medya üzerinden bu iddiayı "Yalan" diyerek boşa çıkardı. Buna rağmen borsa, bu söylentiler nedeniyle haftayı %3.24 değer kaybıyla kapattı.

Mehmet Şimşek'ten istifa ettiği haberlerine yalanlamaMehmet Şimşek'ten istifa ettiği haberlerine yalanlama

20 Eylül 2023 tarihinde bir gazetede, “Milyarlık arazi Şimşek'in dostuna” başlıklı haber yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu iddianın, Şimşek’in görevde olmadığı döneme ait olduğunu duyurdu.

Hazine Bakanlığı'ndan 'arazi satışı' iddialarına yalanlamaHazine Bakanlığı'ndan 'arazi satışı' iddialarına yalanlama

19 Ocak 2024 tarihinde Şimşek, kamu harcamalarına sınırlama getirecek bir düzenlemenin yapılacağını açıkladı. Ancak bu açıklama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimler için Şimşek'ten bütçe esnekliği istediği şeklinde yorumlandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bu haberi yalanladı, borsa ise günün sonunda %0.24 değer kaybetti.

23 Ocak 2024 tarihinde, Şimşek’in istifa edeceği yönündeki iddia yeniden gündeme geldi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu haberi de yalanlayarak, “Piyasalarda tedirginlik ve güvensizlik oluşturmaya yönelik kasıtlı bir şekilde dolaşıma sokulan dezenformatif haberlere itibar etmeyiniz” açıklamasında bulundu. Ancak borsa gün sonunda %0.75 değer kaybetti.

1 Mart 2024 tarihinde, Bakan Şimşek’in IMF ile görüşmek istediği yönündeki iddialar yayımlandı. İletişim Başkanlığı bu iddiaları da yalanladı ve borsa haftayı %1 değer kaybıyla kapattı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Gopinath ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 20 Nisan 2024'te bir araya geldi.


24 Mart 2024 tarihinde, spekülatörler, Şimşek’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile devlet katkıları ve emeklilerin ikramiyeleri konusunda tartışma yaşadığını öne sürdü.

28 Mart 2024 tarihinde, Şimşek’in “1.5 yıllık çok zor bir süreç bizi bekliyor” şeklindeki ifadeleri olduğu iddia edildi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bu iddiayı yalanladı.

16 Nisan 2024 tarihinde, tv100.com yazarı Fuat Uğur, Erdoğan ve Şimşek arasında bir kriz yaşandığını ve bunun küresel sistemin devreye girmesiyle çözüldüğünü öne sürdü. Şimşek bu iddiayı da yalanladı. Borsa, bu gelişmenin ardından %1.16 değer kaybetti.

Bakan Şimşek'ten 'Erdoğan' açıklaması: 'İtibar etmeyiniz'Bakan Şimşek'ten 'Erdoğan' açıklaması: 'İtibar etmeyiniz'

19 Ağustos 2023 tarihinde, Erol Mütercimler tarafından ilk kez gündeme getirilen istifa iddiaları, iki gün sonra Turhan Bozkurt ve Nuray Babacan tarafından tekrarlandı. Ancak, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bu iddiaları hızla yalanladı.

21 Ağustos 2024 tarihinde Şimşek’in istifa edeceği yönündeki iddialar tekrar ortaya atıldı. Hem Dezenformasyonla Mücadele Merkezi hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından bu iddialar yalanlandı. Borsa %0.78 değer kaybetti.

23 Ağustos 2024 tarihinde, resmi açıklamalara rağmen istifa iddialarının dozunun artırılması sonucu borsa %2.5 değer kaybetti. Şimşek, "İstifa etmedim, dolaşıma koyulan senaryolar doğru değil" açıklamasında bulundu. Fahrettin Altun tarafından yapılan açıklama ise durumu netleştirdi.

Mehmet Şimşek'ten istifa açıklaması: Senaryolar doğru değil, uydurma senaryolara inanmayınMehmet Şimşek'ten istifa açıklaması: Senaryolar doğru değil, uydurma senaryolara inanmayın


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Türkiye'de Paylaşımlı Yolculuk Sistemi Neden Çözülemedi?
Türkiye'de Paylaşımlı Yolculuk Sistemi Neden Çözülemedi?

Martı TAG ile gündeme bomba gibi düşen paylaşımlı yolculuk meselesi, bir türlü çözüme kavuşturulmadı. Peki neden böyle bir sorun yaşanıyor? Nedim Türkmen, bugünkü köşe yazısında sorunun asıl nedenlerini açıkladı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu