Ticaret ÖZETİ| Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Genç İş İnsanları Derneğinin (TÜGİAD) Maslak'taki genel merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları sonrası aksayan uluslararası gemi ticaretiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, Kızıldeniz'deki gemi ticareti krizinin Türkiye'ye yaradığını vurguladı.
'KIZILDENİZ'DE 3-4 HAFTADIR BİR GEÇİŞ SORUNU YAŞANIYOR'
Bakan Bolat, Kızıldeniz'de yaşanan gerginlikle ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Kızıldeniz'de 3-4 haftadır bir geçiş sorunu yaşanıyor. Süveyş Kanalı üzerinden gelecek ticaret gemileri gelemiyorlar. Orada bir gerilim var, bir jeopolitik ve askeri çatışma ortamı var.
'AVRUPA BU KAYIP KARŞISINDA TÜRKİYE'DEN İTHALATI TERCİH ETMEYE BAŞLIYOR'
Deniz taşımacılık şirketleri Ümit Burnu'nu dolaşmak istiyor. Bu şu demek; Avrupa'ya gelecek mallar, 1 ay gecikecek ve maliyet artacak, lojistik fiyatları artacak. Bizim de o bölgeye yönelik ticaretimiz açısından bir olumsuzluk oluşturuyor ama Türkiye'nin konumu o kadar güzel ki Avrupa, lojistik ve tedarik anlamında bu kayıp karşısında Türkiye'den ithalatı tercih etmeye başlıyor. Çünkü Türkiye'den iki günde biz kaliteli Türk mallarını lojistik gücümüzle beraber Avrupa pazarlarına çok rahat ulaştırabiliyoruz. Yani Türkiye her daim dünyada hangi zorluklar ortaya çıkarsa çıksın Allah'ın izniyle üstünlükleriyle beraber üste çıkmayı ve bu sıkıntıları aşmayı biliyor."
KRİZ NAVLUN FİYATLARINDA YÜZDE 61'LİK ARTIŞA NEDEN OLDU
Öte yandan Kızıldeniz'de Yemen'deki Husilerin ticari gemilere yönelik saldırıları sonrası Denizcilik araştırma ve danışmanlık şirketi Drewry'nin Dünya Konteyner Endeksine göre, uluslararası konteyner şirketlerinin Kızıldeniz'den geçişleri askıya alması ve rotalarını daha uzun bir mesafe olan Ümit Burnu'na çevirmesi navlun fiyatlarının yükselmesine yol açtı.
4 Ocak itibarıyla 40'lık konteynerin ortalama spot navlun fiyatı 21 Aralık'a göre yüzde 61 artışla 2 bin 670 dolara çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 25 yükseliş görüldü.
Fiyatlar, salgın öncesi ortalaması olan 1420 dolar seviyesinin de yüzde 88 üzerinde bulunuyor.
Spot navlun fiyatlarında en sert yükseliş Şanghay-Rotterdam hattında görüldü. 40'lık konteynerin spot navlun fiyatı, söz konusu dönemde yüzde 115 artışla 3 bin 577 dolara kadar yükseldi. Şanghay-Los Angeles hattında ise fiyat artışı yüzde 30'u bularak 2 bin 726 dolara, Şanghay-New York hattında yüzde 28 yükselişle 3 bin 858 dolara çıktı.
Editor : Şerif SENCER