365 ÖZETİ| gün süren bir yılda, bir tarih bu yıl Cuma gününe denk geliyorsa, geçen yıl Perşembe gününe denk gelmiş oluyor.
Hadi gelin, bu işin matematiğine birlikte bakalım.
Aynı tarih her yıl farklı bir güne denk gelir çünkü yılın gün sayısı ve haftanın gün sayısı uyumlu değil.
Normal bir yıl 365 gün sürüyor. Ancak bir hafta sadece 7 günden ibaret. Dolayısıyla bir yılın sonunda 365 gün geçer, ancak 7’ye tam bölünmediği için her yıl 1 gün fazladan kalır. Bu fazladan gün, bir sonraki yılın aynı tarihinin bir önceki yıldan bir gün ileriye kaymasına neden olur.
Eğer 365 günü 7'ye bölersek, tam olarak 52 hafta eder, ama 1 gün artar. Yani her yıl, 52 hafta (364 gün) ve artan 1 gün ile biter.
Bu artan 1 gün, bir sonraki yılın aynı tarihinin bir önceki yıla göre 1 gün ileriye kaymasına neden olur.
Bu yıl 1 Ocak Pazartesi gününe denk geldiyse, bir sonraki yıl 1 Ocak Salı gününe denk geliyor. Çünkü 365 gün geçtikten sonra 7’li hafta döngüsünden bir gün artıyor. Ancak bir de her 4 yılda bir "artık yıl" adı verilen yıllar var.
Artık yıllar 366 gün sürüyor ve bu fazladan gün, şubat ayına ekleniyor. Artık yıllardan sonra, aynı tarih iki gün ileriye kayıyor. Mesela 1 Ocak bu yıl Pazartesi ise, bir sonraki yıl Salı, artık yıldan sonraki yıl ise Perşembe oluyor.
Kısacası yıl boyunca geçen gün sayısıyla haftanın gün sayısı tam örtüşmediğinden, tarihler her yıl farklı bir güne denk gelmiş oluyor.
Kaynaklar: Country Living, Time and Dateİlginizi çekebilir:
Editor : Şerif SENCER