Fransa’daki ÖZETİ| Côte d’Azur Üniversitesi ile Gök Mekanikleri ve Efemeris Hesaplamaları Enstitüsü’nden bilim insanları, Ay’ın en çok merak edilen gizemlerinden biri olan çözebilecek kanıtlar buldu. Ay’ın çekirdeğini araştıran ekip, uydumuzun iç jeolojik yapısına ışık tutması için bir model geliştirdi.
Çalışmada, Ay’ın iç çekirdeğinin katı olduğunu gösteren sonuçlara ulaşıldı. Ayrıca çekirdeğin, yoğunluğu demire yakın olan bir metalden oluştuğunu gözlemlediler. Arthur Briaud isimli araştırmacı ve ekibinin bulguları, Nature dergisinde yayınlandı.
Ay’ın çekirdeğinin 500 kilometre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor
Yapılan analiz, bunların dışında çekirdeğin boyutu hakkında da bilgileri ortaya çıkardı. Çalışmaya çekirdek, 500 kilometre çapında. Bu da onun, Ay’ın toplam genişliğinin %15’i kadar olduğunu ortaya koyuyor.
Bunların yanı sıra araştırma, Ay mantosunun değişim yaşadığına dair kanıtlara da ulaştı. Araştırmacılar, bu durumun Ay yüzeyinde neden demir olduğunu açıklayabileceğini düşünüyor. Sıcak malzeme yükseldikçe Ay’daki volkanik aktivite yüzeyde daha sonra soğuyarak toprağa dönüşen demir birikimine neden olmuş olabilir.
Sonuçlar Ay’ın yapısı hakkında daha önceki bilgilerimize katkı sağlıyor. Apollo görevlerinden alınan sismik verilerden yararlanan NASA, 2011 yılındaki bir araştırmada Ay’ın demir bakımından zengin, katı bir çekirdeğe sahip olduğunu söylemişti. O araştırma da şimdikine yakın bir şekilde çekirdeğin boyutunun 482 kilometre olduğunu bulmuştu. Briaud liderliğindeki ekip de bu tarz daha önceki verilerden yararlanarak bir model geliştirdi ve Ay’ın iç jeolojisini simüle etti.
Editor : Şerif SENCER