Dünya’mızın ÖZETİ| uydusu Ay’ın aslında Dünya’dan devasa bir çarpışma sonucunda kopan bir parça olduğu teorisi, Ay’ın oluşumu hakkında en fazla kabul gören teorilerin başında geliyor. Bugüne kadar bu teoriyi destekleyen birçok keşfe de imza atılmıştı. Fakat geçtiğimiz günlerde yapılan bir keşif, teorinin neredeyse en büyük kanıtı oldu.
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Patrizia Will, doktora araştırması sırasında NASA’nın Antarktika’dan topladığı Ay taşlarında şaşırtıcı bir şeye rastladı. Patrizia, kayaların içinde helyum ve neonun varlığına dair iz yakaladı. Altı ay taşında bulunan bu iki gaz, Ay’ın Dünya’nın bir parçası olduğuna işaret ediyordu.
Peki bu Ay taşı nasıl gaz barındırıyordu?
Ay taşları, magmanın ayın içinden fışkırması ve ardından hızla soğumasıyla oluşan bazalt isimli volkanik kayalardan oluşuyor. Bu soğuma işlemi, Güneş gazlarının kimyasal imzalarını koruyan numuneler içinde ‘ay camı’ parçacıkları oluşmasını sağladı. Bazalt oluştuktan sonra bu cam, kendisini koruyan kaya katmanlarıyla sarıldı. Sonuç olarak gaz içeride sıkıştı.
Dev bir çarpışma sonucunda Dünya’dan kopan parçalarla Ay’ın meydana geldiği teorisi, bu çalışmayla desteklendi. Bu teorinin bir versiyonuna göre Dünya, 4,5 milyar yıl önce, oluşumunun 60 milyon yıl sonrasında, Theia adlı bir ‘öngezegen’ ile çarpıştı. Bu teoriyi destekleyen keşiflerden birisi de Ay’ın manto kayalarının, Dünya’dakine benzer bir bileşime sahip olmasının keşfiydi.
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER