Yeni ÖZETİ| bir ayakkabı satın aldığınızda, kutusunun içinden çıkan küçük bir poşet olduğunu fark ettiniz mi? Üzerinde büyük bir şekilde "yemeyin" uyarısı bulunan bu poşetlerin ne işe yaradığını hiç düşündünüz mü?
"Silika jel" barındıran bu poşetler aslında aldığınız ürünün nemden korunmasına yardımcı oluyor. Peki bu ürünler başka amaçlarla kullanılabilir mi? Gelin silika jellere detaylıca bakalım.
Silika jel tam olarak ne?
Silika jel, ayakkabı kutularının dışında pek çok gıda ve ticari ürünlerin kutusunda bulunan, üründen nemi uzaklaÅŸtırmak için kullanılan bir ürün. 1919 yılında Hopkins Ãœniversitesi'nde kimya profesörü olan Walter A. Patrick tarafından patentlenen silika jel, I. Dünya Savaşı sırasında gaz maskesi kutularında buhar ve gazların emilmesi için kullanıldı.Â
Silika jel, kumda doğal olarak bulunan Silikon dioksitten oluşuyor. Kimyasal yapıları sayesinde ağırlığının yüzde 40'ına kadar nem tutabilen silika jel, günlük hayatımızda pek çok yerde karşımıza çıkıyor.
Silika jel poşetleri nemden korunmak istendiğinde kullanılıyor.
Markalar ürünlerini nemden korumak isterler. Özellikle deri gibi ürünler nem oluÅŸumuna neden olabilir. Bu nem de ürünler üzerine küf, pas gibi istenmeyen oluÅŸumlara neden olur. Ä°ÅŸte bu istenmeyen durumları engellemek isteyen üreticiler de ayakkabı, çanta gibi ürünlerin kutusuna silika jel poÅŸeti koyar. Silika jel, ortamdaki su buharını emerek ürünlerin çok daha nemsiz bir ortamda bulunmasını saÄŸlar.Â
Silika jel poşetleri, üzerindeki uyarıya rağmen neredeyse "zararsız" bir ürün.
Poşetlerin üzerinde "Yemeyin" şeklinde kesin bir uyarı olması insanlarda "zararlı" olduğu algısını oluştursa da aslında buradaki uyarı toksik yapısından ziyade çocuk ve evcil hayvanlarda boğulma riskine karşı gelen bir uyarı. Elbette yine de bu ürünü yememeye özen göstermek gerekiyor.
Silika jeli nerelerde kullanabilirsiniz?
Ayakkabı, çanta gibi ürünlerin kutularından çıkabileceği gibi toplu şekilde de satın alabileceğiniz silika jel poşetleri, pek çok noktada hayat kurtarıyor. Bunlar arasında belki de en çok hayatınızı kurtaracak durum suya düşen telefondan suyu çekmesi.
Editor : Åžerif SENCER