USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ay Sonuna Doğru Parasız Kalmanızın Asıl Nedeni

Günümüz Türkiyesinde ekonomi hakkında sokakta gerçekleştirilen bir röportajda, 10 yaşındaki bir çocuğa mikrofon uzatıldığında dahi ekonomi hakkında bir fikri olabiliyor. Yani, para ile ilgili konular artık yediden yetmişe herkesin gündeminde. Peki nasıl oluyor da ay sonunda gene

Ay Sonuna Doğru Parasız Kalmanızın Asıl Nedeni
28-12-2022 18:18
Google News

Dediğimiz ÖZETİ| gibi, artık en büyük gündemlerimizden biri para. Her şeyin giderek daha da pahalılaştığı bu dönemlerde, paramızı daha idareli kullanmak büyük önem kazanmaya başladı. Özellikle tasarruf etmeye dayanan yöntemler uygulanmaya çalışılsa da ay sonuna vardığımızda genelde paramız bitmiş oluyor.

Özel sebepler haricinde bu durumun oluşmasında, ekonomistlerin esas sebeplerden saydığı bir durum var: Cashless Effect (Nakitsizlik Etkisi).

Öncelikle Cashless Effect nedir?

"Kredi kartından harcama yapınca sanki para benden gitmiyor hissine kapılıyorum" cümlesini duymuşuzdur. Ekonomistlerin tanımladığı Cashless Effect de tam olarak bu durumu açıklıyor. Cashless Effect, eğer ödeme yapmanız gereken bir anda nakit paranız yoksa ve bunun yerine kredi kartıyla ödeme yapmayı tercih ediyorsanız ortaya çıkıyor.

Kredi kartıyla ödeme yaptığınızda fiziksel olarak para çıkışını görmediğiniz için ödeme yaparken nakitiniz varsa bile kredi kartını tercih ediyorsanız ve bu şekilde daha rahat hissediyorsanız Cashless Effect içindesinizdir demektir. Aynı zamanda, eğer alışverişte nakit yerine kredi kartı tercih ediyorsanız daha fazla para harcama eğilimi gösterebilirsiniz.

Neden nakit olmayan parayı harcamak daha kolay?