USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Astana Beşlisi'nin ayak sesleri

Bölgedeki önemli işbirliği mekanizması olan Astana Platformu’nun, Türkiye’nin Suriye’yle normalleşmesinin ardından dörtlü; Çin’in gözlemci üyeliğinin kabulünün ardından da beşli formata dönüşmesi gündemde.

'Astana Beşlisi'nin ayak sesleri
12-03-2023 04:48
Google News

Rusya’nın ÖZETİ| kolaylaştırıcılığında bir süredir gündemde olan Ankara-Şam normalleşmesinde yeni bir eşik geçiliyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının önümüzdeki hafta Moskova’da toplanacağını duyurdu.

Nitekim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ankara’da ağırladığı İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında bu konuya değindi ve “Dışişleri bakanları için çalışmalar devam ediyor. Bunu dörtlü formatta yapmayı planlıyoruz. Ruslar, dışişleri bakanları toplantısına hazırlık amacıyla gelecek hafta teknik bir çalışma önerdiler” dedi.

Dışişleri bakan yardımcılarının görüşmesinin ardından “dörtlü dışişleri bakan” görüşmelerine geçilecek. Böylece 28 Aralık 2022’de Moskova’da üç ülkenin savunma bakanlarının görüşmesinin ardından, format dörde genişleyecek.

Tahran yönetimi, üç ülkenin savunma bakanlarının toplantısının ardından sürece dahil olmak istemiş, yapılan görüşmelerin ardından format genişlemesinde anlaşmaya varılmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 31 Ocak 2023’te “İran’ın Rusya-Türkiye-Suriye üçlü formatına dahil edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını” duyurmuştu.

ÇİN’İN ORTADOĞU ATAĞI

Ukrayna savaşının birinci yılında 12 maddelik bir barış planı sunan Çin, son zamanlarda Ortadoğu konusunda da diplomatik hamleler yapıyor.

Örneğin Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi, bir süredir ABD’nin Suriye’deki varlığına itiraz ediyor. Çin yönetimi, ABD’nin Suriye’de petrol ve buğday hırsızlığı yaptığını miktarlarıyla birlikte ortaya koyarak işgal ettiği Suriye topraklarını terk etmesini istiyor.

Öte yandan Çin’in yeni Dışişleri Bakanı Çin Qang, “iki toplantı” sırasında dünya basınının sorularını yanıtlarken ülkesinin Ortadoğu politikasını da anlattı ve “Çin’in Ortadoğu ülkelerinin stratejik bağımsızlığa kavuşmasını desteklediğini” belirtti. Çin Qang’ın kullandığı “stratejik bağımsızlık” kavramı oldukça dikkat çekmişti.

Fakat asıl önemlisi, Çin’in Astana Platformu’na gözlemci üyeliğinin de bir süredir gündemde olmasıdır. Konu 23 Kasım 2022’deki Astana görüşmeleri sırasında gündeme gelmiş, Rusya’nın Astana görüşmelerindeki temsilcisi Aleksandr Lavrantyev, 19. Astana görüşmesinin sonunda düzenlediği basın toplantısında “İranlılar kabul etti. Türk tarafı konuyu inceliyor ve bir mola aldı” demişti.

Ankara’nın molasının ne kadar süreceği ve ne karar vereceği netleşmemiş olsa da diplomatik kaynaklar, günün sonunda Çin’in gözlemci üyeliğinin kesinleşeceğini düşünüyorlar.

Ve Çin’in de “gözlemci” olarak katıldığı Astana Platformu’nun, bölgesel işbirliğini derinleştirmek bakımından, çok önemli bir mekanizmaya dönüşeceğine dikkat çekiyorlar.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Nükleer Motorlu Otomobil Ford Nucleon Neden Üretilmedi?
Nükleer Motorlu Otomobil Ford Nucleon Neden Üretilmedi?

Elektrikli araçların giderek çoğaldığı bir dönemde, neden nükleer motorlu araçların olmadığını sorguluyoruz. Aslında bir dönemler, bu projenin üzerine gidilmişti. Hem de Ford tarafından. Peki ya sonra?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu