USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Gündem

"Askerlerimizin sosyal medya paylaşımları istihbarat zafiyetine sebep oluyor!"

TSK personellerimizin sosyal medya kullanımı ve yaptıkları paylaşımlar, terör örgütü için istihbarat bilgilerine dönüştü. Konuyu Haber7'ye değerlendiren uzmanlar çarpıcı açıklamalarda bulundu.

25-12-2023 18:33
Google News

Haber7 ÖZETİ| - ÖZEL

Terör örgütü PKK’nın, Irak’ın kuzeyinde Pençe Kilit Operasyonu bölgesindeki üs noktalarımıza sızma girişiminde yaşanan çatışmada 12 askerimizin şehit olması, alçak saldırının derin bağlantılarını gündeme taşıdı. ABD ve İsrail'in destekleri konuşulurken bir başka iddia daha ortaya atıldı.

Görev bölgelerindeki askerlerimizin TikTok ve diğer sosyal medya mecralarında yaptıkları paylaşımlar, terör örgütü mensupları için istihbarat bilgisine dönüştü. Askerlerimizin üs bölgelerinden, kaldıkları koğuşlardan ve birliklerinden paylaşılan videoların, terör örgütleri tarafından koordinat belirleme yolu olarak kullanıldığı konuşulmaya başlandı. Konuyu Haber7'ye değerlendiren Eski Özel Kuvvetler Komutanı Mithat Işık, Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Lokman Kuzu ve  Doç. Dr. Ali Murat Kırık çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ä°STÄ°HBARAT ZAFÄ°YETÄ°

Eski Özel Kuvvetler Komutanı Mithat Işık Haber7’ye yaptığı açıklamalarda, sosyal medya hesaplarından paylaşılan videoların istihbarat zafiyeti olduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti:

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin askeri personelleri sosyal medya hesaplarından kaldıkları yerleri, koğuşlarını nöbet tuttukları yerleri ve göreve gittikleri yerleri paylaşır hale geldi. Süratle bunun önüne geçilmesi gerekmektedir. Askerlerimizin TikTok ve ya başka sosyal medya hesaplarındaki bu tarz paylaşımları, disiplin suçu olması lazım. Bir şekilde bu yanlıştan dönülmesi lazım zira bu videoları sadece biz değil terör örgütü mensupları da görüp izlemektedir. Paylaşılan bu videolar açık bir istihbarat zafiyetidir.

ABD’NİN YARDIM ETTİĞİ AÇIKÇA ORTADADIR

PKK’nın kullanmış olduğu kameralı kasklardan, termal botlara kadar tüm teçhizatların ABD tarafından verildiğine dikkat çeken Işık şöyle devam etti:

Askerlik mesleği disiplin işidir. Gerekirse kameralı telefonların kullanımı kısıtlanmalıdır. Bu mümkün olmazsa sosyal medya kullanımı kısıtlanmalıdır. Şunu göz ardı edemeyiz. PKK artık elinde sadece keleşle dolaşan bir örgüt değildir. ABD’nin yardımları ile birlikte, üstün teknolojik aletlere sahip olan, uzun menzilli silahları kullanabilen ve paylaşılan videolardan askerlerimizin yerlerini tespit edebilen bir örgüte dönüştüler.

Göz gözü görmeyen puslu bir havada, terör örgütlerinin GPS yardımı olmadan askerlerimizin yerlerini tespit etmesi imkansızdır. ABD tarafından örgüte verilen bu cihazlar sayesinde askerimizin bulunduğu yer tespit edilmiştir. Bir şekilde askerlerimizin telefon kullanımı video paylaşımı gibi faaliyetlerinin kısıtlanması gerekmektedir.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI KISITLANMALIDIR

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin Haber7’ye yaptığı özel açıklamalarda şunları kaydetti:

Yapılan canlı yayınlar ve paylaşımlar açık açık istihbarat bilgisidir. Askerimizin telefon kullanması mecburiyettir ancak sosyal medya paylaşımlarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu konuda kanun çıkarmak Anayasaya uygun mudur bilemiyorum ama bir kısıtlama getirilmelidir. Amerika’da bu tarz uygulamalar yapılmaktadır. Paylaşılan her fotoğrafın her videonun düşman tarafından kayıt altına alındığını unutmamak gerekir. Askerlerimiz kendi yerlerini bu şekilde ifşa etmiş oluyorlar. Telefon kullanımının önüne geçemeyiz belki ama sosyal medya kullanımını kesinlikle kısıtlanması gerekmektedir.

YERLÄ° YAZILIMLAR KULLANMALIYIZ

Prof. Dr. Lokman Kuzu ise Haber7’ye yaptığı açıklamada yerli yazılıma geçilmesinin önemini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

TikTok gibi video paylaşım veya mesajlaşma programları genelde ücretli olmayan yazılımlardır. Milyarlarca kişiye ulaşan bu yazılımlar sayesinde istihbarat birimleri bilgi toplar. Bir şey bedava ise genelde sizden bazı bilgileri paylaşım izni ister. Hukuken bu bilgileri paylaşabilir duruma gelirsiniz. Bu bir güvenlik açığıdır. Bundan 10 yıl kadar önce operasyon yapan bazı kurumlarımız WhatsApp kullandıklarını bana göstermişlerdi. Bunun çok büyük bir güvenlik açığı olduğunu, bunların derhal yerli yazılımlar ile değiştirilmesi gerektiğini anlatmıştık. Bugün bu tür yerli yazılımlar var. Tavsiyemiz onların kullanılması. Bununla birlikte bu tür bilgi güvenliği ile ilgili tekrar bir gözden geçirme yapılması iyi olur.

"PAYLAÅžIMLAR TEHDÄ°T OLUÅžTURMAKTADIR"

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık Haber7'ye yaptığı konuşmada, askerlerimizin paylaştığı videoların sakıncalarından bahsederek, mümkünse akıllı telefonların kullanılmaması gerektiğini savundu.

"Tiktok, WhatsApp ve diğer sosyal medya mecraları, askerlerin hatta kullanıcıların güvenlikleri için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Bu mecralar, askerlerin konum bilgilerini takip edebilmekte, görsel ve fotoğrafların paylaşılması ise istihbarat açısından önemli bir güvenlik açığı meydana getirmektedir. Sosyal medya mecraları ve anlık mesajlaşma uygulamaları kullanıcıların konum bilgilerini toplayarak, bu bilgileri reklam amaçlı kullanmaktadır. Ancak, bu bilgiler düşman unsurların eline geçerse, askerlerin konumlarını tespit etmek için kullanılabilir. Örneğin, bir asker, TikTok'ta yaptığı bir paylaşımda, bulunduğu üssün veya operasyon bölgesinin konumunu paylaşırsa, bu bilgi düşman unsurlar tarafından takip edilebilir.

Tiktok ve diğer sosyal medya mecraları, kullanıcıların görsel ve fotoğraflarını paylaşarak, bu bilgileri diğer kullanıcılarla paylaşmasına olanak tanımaktadır. Fakat, bu görsel ve fotoğraflar terör örgütlerinin eline geçerse, askerlerin kimlik bilgilerini, birliklerini ve silahlarını tespit etmek için kullanılabilir. Bir misal vermek gerekirse bir asker TikTok'ta ya da herhangi bir mecrada yaptığı bir paylaşımda, kullandığı silahın fotoğrafını paylaşırsa, bu bilgi düşman unsurlar tarafından analiz edilerek, silahın özellikleri ve nereden temin edildiği hakkında bilgi edinilebilir. Çevre analizi ile konumu yani bulunduğu yer saptanabilir.

 


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Gemini, Yeni Deep Research Özelliğini Duyurdu
Gemini, Yeni Deep Research Özelliğini Duyurdu

Google, Gemini Advanced ile kullanıcıların araştırmalarını hızlandıracak ve verimli hale getirecek yeni Deep Research özelliğini sundu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu