USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Aşırı terleme neden olur, hangi hastalığın belirtisidir? Gece aşırı terleme neden olur?

Özellikle yaz mevsiminde baş ve boyun terlemesi ile uğraşanlar, uykuda aşırı terleyenler ve ter bezleri aşırı çalıştığı için psikolojik olarak olumsuz etkilenenler çareyi aşırı terlemeye ne iyi gelir diye araştırmada buldu. Peki, aşırı terleme nedenleri nelerdir?

Aşırı terleme neden olur, hangi hastalığın belirtisidir? Gece aşırı terleme neden olur?
02-03-2024 19:08
Google News

Günlük ÖZETİ| hayatın akışında normal bir süreç olan terleme, aşırıya kaçtığı zaman kişinin hem sağlığını hem de psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Vücudun sağlıklı bir şekilde temizlenme mekanizmasını oluşturan terleme unsuru özellikle yaz aylarına gelindiğinde kişinin hayat konforunu en aza indirebiliyor. İşte, aşırı terlemenin nedenleri ve aşırı terlemeye ne iyi gelir sorularının yanıtları!

AŞIRI TERLEME NEDEN OLUR?

Aşırı terleme hormonal problemler, şeker hastalığı, tiroit, obezite, solunum sistemi sorunları, kalp yetmezliği gibi hastalıklardan dolayı kendini gösterebilmektedir.

Genetik olarak ailede benzer hikayeler varsa terleme sistemi fazla çalışabilmektedir.

Dönemsel olarak havaların ısınması, stres seviyesinin yüksek olması, kullanılan ilaçların, deodorantların ya da kozmetiklerin etkisiyle de terleme oranı değişebilmektedir.

Aşırı terlemenin yanında terin kötü kokması durumu da bazı hastalıklar, genetik yatkınlık, aşırı baharatlı ya da ağır gıdaların tüketimi ya da lazer gibi uygulamaların sonucu ter bezlerinde oluşan değişimlerle ortaya çıkabilmektedir

AŞIRI TERLEMEYE NE İYİ GELİR?

Ter bezlerinin gereğinden fazla çalışması yani “hiperhidroz” adı verilen rahatsızlıktan muzdarip kişilerde en çok avuç içi, koltuk altı ve ayak tabanlarında terleme görülüyor. Aşırı terleme tedavisinde ilaç ve cerrahi yöntemler kullanılabiliyor ancak yan etkilerinin çok fazla olduğu biliniyor. Bunlara alternatif olarak artık daha sık tercih edilen bir diğer tedavi yöntemi ise; botoks tedavisi. Artık aşırı terleme sorununa dahi kullanılabilen botoks tedavisi, hiperhidroz bulunan kişinin 10 dakikalık bir işlem sonrasında 6 – 9 ay terlemesini önleyebiliyor.

Terlemek hava sıcaklığı yükseldiğinde ya da hastalık, fiziksel aktivite gibi nedenlerle vücut ısısı arttığında ısının düşmesini sağlıyor. Bu tür durumlarda terleme tüm vücut yüzeyinden olmakla birlikte, daha çok sırt ve göğüs gibi geniş yüzeylerden meydana geliyor. Ergenlikle beraber kasıklarda ve koltuk altındaki ter bezleri daha çok harekete geçmeye başlıyor. Bu bölgelerde gözlenen terleme vücudun diğer bölgelerine göre daha keskin kokulu ve yoğun olabiliyor.

Botoks tedavisinin yanı sıra aşırı terlemeyi doğal yollarla ve kendi imkanlarıyla durdurmak isteyen kişi, başta elma sirkesi olmak üzere papatya, ısırgan otu ve ada çayını kullanabilir.

PAPATYA İLE EL VE AYAK BANYOSU
Ayak veya el banyosu yapılacak olan kaba yedi yemek kaşığı papatya çiçeği üzerine iki litre kaynar su ilave edin ve soğumaya bırakın. Su ılık hal aldıktan sonra 40 dakika boyunca ayaklarınız veya ellerinizi suyun içerisinde bekletin. İki hafta boyunca düzenli olarak akşamları uygulayın gündüzleri ise talk pudrası ile pudralayın.

ISIRGAN OTU VE ADA ÇAYI İÇEBİLİRSİNİZ
Isırgan otu ve ada çayından birer yemek kaşığı alın ve üzerine yarım litre kadar kaynar su ilave edin ve soğuyana kadar bekletin. Bir ay boyunca günde 4 defa birer çay bardağı kadar yemekten 1 saat sonra tok karnına içtiğinizde faydasını göreceksiniz.


ELMA SİRKELİ VÜCUT TONİĞİ
Aşırı terlemeyi doğal yöntemler uygulayarak önlemek isteyenler için elma sirkesi mükemmel bir alternatif. Terleyen bölgeye elma sirkesine batırılmış pamuk yardımı ile sorunlu alanları mümkün mertebe sık bir şekilde tampon yapın. Duştan önce, sorunlu bölgelere 10 dakikalık kompres yapabilirsiniz. Bunun için yarım bardak suya 1 çorba kaşığı sirke koyup karıştırdıktan sorunlu bölgeye uygulamanız yeterli. Karışımı uyguladıktan sonra ılık suyla duşunuzu alın. 2 hafta boyunca bu uygulamayı tekrar ettiğinizde değişimi sizler de fark edeceksiniz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Aşırı Düşünüyoruz?
Neden Aşırı Düşünüyoruz?

Günümüzde “overthink” adı altında çok fazla düşünceye maruz kalıyoruz. Sosyal ilişkiler de bu düşüncelerin bir parçası. İnsanlar ne der, ne düşünür gibi düşünceler etrafta kol geziyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu