USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Artık Yara Tedavisinde Örümcek Ağı mı Kullanacağız?

Geçtiğimiz günlerde bilim dünyasında önemli bir adım daha atıldı. Artık kronik yaralar, örümcek ağı sayesinde tedavi edilebilecek gibi görünüyor.

Artık Yara Tedavisinde Örümcek Ağı mı Kullanacağız?
16-10-2024 11:28
Google News

Çin’in ÖZETİ| Nanjing Teknoloji Üniversitesinden bir grup bilim insanı, son yıllarda örümcek ağı ile ilgili yapılan çalışmalarda umut verici bir yeniliğe adım attı.

Peki örümcek ağı, bir yarayı nasıl tedavi edebilecek?

Kronik yaraların iyileşmesi zaman alıyor.

örümcek ağı

Bu yaraların tedavvisinde ise ultra güçlü bandajların kullanılması elzem. Peki bilim insanlarının bu eksikliği bir örümcek ağı ile karşıladıklarını söyleseydik?

Örümcek ipeği, doğal olarak biyouyumlu, biyolojik olarak parçalanabilir ve enfeksiyona karşı dirençli özellikleri ile biliniyor. Bu özellikler, diyabetik yaralar gibi iyileşmesi zor olan kronik yaralarda potansiyel tedavi olarak dikkat çekecek gibi görünüyor.

Antik Roma’da da kullanılıyordu.

örümcek ağı

Aslında tarihte de kullanılan bir tedavi yöntemi olarak bilinen örümcek ipeği, bizim sandığımızdan çok daha güçlü bir yapıya sahip. Ancak örümcek ipeğinin elde edilmesi çok güç. Doğal örümcek ipeğinin yaralarda enfeksiyon riskini de oluşturabileceğinden “yapay” örümcek ağları bir alternatif sunuyor.

Örümcek ağının dayanıklı ve esnek yapısı, yaranın korunma ve iyileşme sürecine katkı sağlayacak.  Bunun yanında örümcek ipeğinin hücre büyümesini ve doku yenilenmesini teşvik edebileceği çalışmaların sonucunda elde edilen sonuçlardan birisi.

Bu teknoloji, henüz yaygınlaşmasa da önümüzdeki seneler içerisinde tıp alanında yeni bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Şu anda uzmanlar, bu konu üzerine çalışmalarına devam ediyorlar.

Kaynaklar: Independent, SageJournals

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Teknosa, yapay zekay odaklı projeleriyle 9 ödül birden kazandı
Teknosa, yapay zekay odaklı projeleriyle 9 ödül birden kazandı

Teknosa, The Hammers Awards ve New Gen Awards'ta dijital projeleriyle 9 ödül kazandı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu