Sürücü ÖZETİ| kurslarında da çoğunlukla aracı debriyaja basarak çalıştırmanın olumsuz etkisinden pek bahsedilmez. Kabul edelim, pek çok sürücü kursu ezbere dayalı eğitimden vazgeçemiyor. Bu sebeple aracı debriyaja basarak çalıştırmanın olumsuz etkisi hakkında bilgi sahibi olamıyoruz haliyle.
Debriyaj pedalına basıldığı andan itibaren araba tesisatındaki her bir parça, görevini yapmak üzere harekete geçer. Ateşleme, sürükleme oranı ve basınç değerleri derken hem mevzu bahis sürücü kursu öğretmenlerinin hem de babamızın pek öğretmediği detaylara şimdi ineceğiz.
Önce tesisatın mantığını anlayalım:
Arabaların iç yüzüne baktığımızda ateşleme ve motor arasındaki düzeyli ilişkiyi görürüz. Debriyaj pedalı, bu ikili arasında vazgeçilmez bir anahtar gibidir. Araba boşta iken debriyaj pedalına basmak ateşlemeyi başlatır. Debriyajın asıl olayının pürüzsüz bir sürüş deneyimi sağlaması olmasına karşın; pedala tamamen basmak, arabayı nötr konuma getirmekle eşdeğerdir. Bu, elbette ki işin teorik tarafı.
İş, aracı çalıştırmaya geldiğinde olaylarda ufak çaplı bir değişim söz konusu. Çünkü aracı çalıştırırken debriyaj pedalına basmak, motordan ve ateşleme motorundan aşırı yük almayı gerektirir. Debriyaj pedalına basılmadığında şanzıman parçaları motora bağlanır.
Neden zararlı olabilir diyoruz?
Debriyaj pedalına basmak, tüm şanzımanı ateşlemeden ayırır ve bu nedenle daha az sürükleme oluşturur. Debriyaj basılı değilken, aracı boşta çalıştırırken sürükleme çok daha yüksektir. Sadece motorun ana şaftı herhangi bir etki hissetmez, ancak şanzımanın tüm parçaları işlev gösterir ve buna göre sürükleme oluşturur. Bu kontrolsüz basınç seviyeleri araç modeline göre değişir.
Mesela bazı modellerde yüzlerce kiloluk bir basınç söz konusuyken, diğerlerinde bu miktar tonlara kadar yükselir. Yalnızca 1 beygir gücünde çalışan bir araçta olduğumuzu farz edelim. Burada yüksek bir basınç patlaması söz konusu olabilirken, 100 beygir gücüne sahip bir motoru bu basınca karşı bana mısın demez. 1 beygir gücündeki bir marş motoru basınç karşısında patlayabilir veya bir gün duman vermeye başlayabilir.
İşin özü, daha sağlıklı bir araç ömrü için geleneksel öğretilerden sıyrılıp, arabayı nötr konumdan çalıştırmanın önemini baz alabiliriz. Siz yine de babanızla çok polemiğe girmeyin.
Kaynaklar: Car From Japan, DeseretNews, CarandDriver
Editor : Åžerif SENCER