Bu ÖZETİ| tümsek, aslında aracın altından şaftın geçmesi için ayrılan alan sonucu oluşuyor. Bu tümseğin ismine de "şaft tüneli" diyoruz.
Öncelikle bu sistemle alakalı kısa bir bilgi verelim. Şaft; arkadan itişli arabalarda motorun gücünü arka tekerleklere taşıyan bir aktarım organı. Önden çekişli araçlarda böyle bir aktarıma ihtiyaç olmadığı için orta kısımdan arkaya giden bir şaft bulunmuyor. Madem önden çekişli araçlarda böyle bir aktarım organı yok, neden benim arabamda da bu tümsek var diyenleriniz oldu mu? Evet, önden çekişli araçların çoğunda da bu tümsek yer alıyor. Gelin, şaft tünelinin ne olduğuna yakından bakalım.
Çoğu önden çekişli arabalarda şafta ihtiyaç olmamasına rağmen neden şaft tüneli bulunuyor?
Elbette her önden çekişli arabada şaft tüneli bulunmuyor, ancak çoğu önden çekişli arabada bu tünel yer alıyor. Çünkü bu tünel, şaft kullanılmıyor olsa da üreticilere büyük kolaylıklar sağlıyor.
Önden çekişli arabalarda bu tünel, üreticiden üreticiye farklılık göstermekle birlikte genel anlamda tesisat boşluğu olarak kullanılıyor. Aracın egzoz hattıyla birlikte elektrik, yakıt, fren gibi sistemlerinin hattı da bu tünel üzerinden geçiriliyor. Bazı marka araçlarda sadece egzoz hattı geçirilebildiği gibi bazılarında hepsinin geçirildiğini görüyoruz.
Şaft tünelinin tesisat boşluğundan bile daha önemli bir amacı var: Sağlamlık
Bir arabanın alt kısmı saÄŸlam olmalıdır. Bütün ağırlığı alt kısmın çektiÄŸi yetmiyormuÅŸ gibi girilen çukurlar, hızlı yapılan kalkışlar ve daha sayamayacağımız pek çok ÅŸey alt kısma ağırlık yükler. Ä°ÅŸte çoÄŸu araba üreticisi bu alt kısmı daha da saÄŸlamlaÅŸtırmak için aracın tam ortasından yarım bir boru hattıymış gibi geçen ÅŸaft tünelini saklamak isterler. Bu eÄŸim, aracın ortasında kolon varmış gibi önemli bir dayanıklılık saÄŸlar.Â
Editor : Åžerif SENCER