Otomobillerimiz ÖZETİ| beklemediğimiz anlarda, aklımıza bile gelmeyecek tepkiler verebilir. Bunun nedeni gerek motorda, gerek ise otomobilin farklı bölgelerinde yolunda gitmeyen bazı şeylerin habercisi diyebiliriz. Örneğin, motoru çalıştırırken veya kapatırken karşılaşacağınız ciddi titreşim, otomobilinizin motor takozlarının yıpranmasından kaynaklanıyor olabilir. Bugün konumuz ise, otomobil ile frene basınca titreme problemi. Özellikle yaptığımız ani frenlerde hiç beklemediğimiz tepkiler ile karşılaşmamızı sağlayan bu sorun nedir, neden kaynaklanır ve çözümü nedir diye merak ediyorsanız, sizler için hepsini derledik.
Otomobilinizin frenine bastığında durma hızı, birden fazla görev dağılımı ile gerçekleşiyor. Frenleme esnasında önemli olan en önemli parçalar kaliteli bir lastik, balatalarınız ve fren diskleriniz diyebiliriz. Bu parçalardan bir tanesinde bile meydana gelebilecek herhangi bir hasar, otomobilinizde fren yaparken titremenin meydana gelmesine neden olacaktır. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, arabalarda frene basınca titreme neden olur sorusunu yanıtlayalım.
Frene basınca titreme nedir?
Frene basınca titreme, aslında otomobilde bariz olarak fark edilen sorunlardan bir tanesi. Otomobiliniz ile 70 km/s süratle devam ettiğinizi düşünün. Fren pedalına bastığınızda direksiyon simidinde ufaktan titremeler olduğunu fark edeceksiniz. Fren pedalına daha sert bastıkça, bu titremenin daha da arttığını bariz bir şekilde hissedeceksiniz. Eğer frenleme aksamlarındaki sorun daha büyükse, otomobilinizdeki titreme artık sizi fazlasıyla rahatsız edecek dereceye gelmiş demektir.
Eğer problem sandığınızdan büyükse, otomobilinizin frenlemesi daha da zayıflayacak, yaşanan titreme ile birlikte fren bölgelerinden farklı sesler duyacaksınız. Bu tarz durumlarda, kesinlikle en kısa sürede otomobilinizi bir servise göstermenizi tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde, fren hassasiyetinizde hiç beklemediğiniz bir anda değişiklik ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu da olası kazaları elbette devamında getirecektir.
Frene basınca titreme neden olur?
Fren disklerinizdeki düzensizlikFren balatalarının eskimesiDüzensiz rot ayarıFren disklerinizdeki düzensizlik
Fren diskleri, her ne kadar dışarıdan kolay kolay zarar gelmeyecek bir konumda olsa bile, kendi içerisinde aşınma ile karşı karşıya kalabilir. Örneğin, oldukça uzun ve dik bir yokuştan uzun süre boyunca frenle iniş yaptığınızı düşünün. Fren diskleriniz artık alev alacak dereceye gelecek, bununla birlikte oldukça hızlı aşındığı için düzensizlikler oluşmaya başlayacak. Hatta, gerekli önlemleri almazsanız otomobiliniz fren disklerinizde meydana gelen alevlenmeden dolayı bir anda yanmaya bile başlayabilir. Yani fren kullanımınız, zamanla disklerinizde düzensizliğe veya bozulmalara yol açmaya başlıyor. Bu da elbette frene basınca titreme sorununu meydana getiriyor.
Fren balatalarının eskimesi
Otomobilinizin fren balataları zamanla aşınmaya ve hatta bitmeye başlar. Bu da beraberinde fren balatalarından ıslık benzeri sesler gelmesini, otomobiliniz ile fren yaparken titreme meydana getirecektir. Balatalarınız daha da eskidikçe, ses ve titreme sorunu daha da yükselmeye devam edecektir. Otomobilinizin fren balataları, belirli periyotlarda sürekli olarak değiştirilmelidir. Aksi takdirde, biten balatalar sonrası otomobilinizin diskleri çizilmeye başlar ve bu da daha büyük sorunları meydana getirir.
Otomobilinizin fren balatalarını belirli aralıklarda veya belirli kilometrelerde sıklıkla değiştirmeniz tavsiye ediliyor. Çünkü balatalar, fren sisteminin oldukça önemli parçalarından bir tanesi ve oldukça önemli bir göreve sahip. Bu nedenle güvenliğiniz için fren balatalarınızı kontrol ettirmeyi unutmamalısınız.
Düzensiz rot ayarı
Rot ayarı, otomobiliniz için oldukça önemli bir ayarlamadır. Direksiyonunuzu düz tuttuğunuz zaman, otomobiliniz sağa veya sola doğru kayıyorsa büyük ihtimalle rot ayarlarınızda bozukluk meydana gelmiş demektir. Bunu test etmenin en kolay yolu, trafiğe kapalı ve düz bir alanda aracınızı hareket ettirin ve direksiyonu elinizden bırakın. Eğer otomobil sağa veya sola çekiyorsa, rot ayarlarınızda düzensizlik meydana gelmiş demektir. Bununla birlikte, eğer bu düzensizlik ciddi derecedeyse, fren yaptığınızda direksiyon simidinizde titreme de meydana getiriyor olabilir.
Frene basınca titreme sorunu nasıl çözülür?
Eğer sorun disklerinizdeyse, otomobilinizi mutlaka bir ustaya göstermenizde tavsiye var. Eğer diskinizde düzeltilebilecek bir sorun meydana geldiyse, gerekli düzenlemeler yapılır ve tekrardan otomobilinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama eğer fren diskleriniz kullanılamaz hale geldiyse, ustanızın da tavsiyesiyle yeni bir disk seti satın almanız gerekebilir. Eğer sorununuz balata taraflıysa, çok büyük bir ihtimalle fren balatalarınız fazlasıyla aşınmış ve artık kullanılamaz hale gelmiştir. Hatta balatalarınız tamamiyle bitmiş, otomobiliniz balatalar bittiği için fren diskine de zarar vermiş olabilir. Balataları kontrol ettikten sonra, eğer kullanılamaz haldeyse otomobilinize uygun fren balatalarını satın alarak değiştirmeniz gerekmektedir.
Gelelim en son ve en basit çözüme. Eğer sorun rot ayarlarınızdaysa, otomobilinize rot ve balans ayarı yapmanız gerekebilir. Bu işlem ortalama 15 ila 30 dakika arasında sürmekle birlikte, yalnızca rot-balans işlemi uygulayan oldukça fazla işletme bulunuyor. Bunlardan en kalitelisini seçerek rot-balans ayarı yaptırabilirsiniz. Eğer rot-balans ayarı sonrasında sorun düzelmediyse, otomobilinizin rot kollarında bir problem meydana gelmiş olabilir. Yine ustanıza kontrol ettirerek değişimini sağlayabilirsiniz.
Sizler için otomobillerde frene basınca titreme sorununun nedenlerini ve çözümünü bir araya getirdik. Otomobiliniz için fren sistemi oldukça önemli olmakla birlikte, daha iyi bir frene sahip olmak sizi olası kazalardan daha fazla koruyacaktır. Bu nedenle, fren ile ilgili en ufak sorunlarınızda bile en kısa sürede otomobilinizi bir servise götürmenizi ve onarmanızı tavsiye ediyoruz. Sizler frene basınca titreme sorunu ile daha önce karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız çözümlerini bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Otomobillerle ilgili diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
Editor : Şerif SENCER