Pandemiyle ÖZETİ| beraber uzaktan çalışma artık çalışma kültürünün bir parçası olurken, virüsün etkisini yitirmeye başladığı şu günlerde ofise dönüş için de çağrılar başladı. İki yıldır uzaktan çalışan şirketlerin bir kısmı, bu çalışma şeklini normalleştirirken bir kısmı da çalışanlarını ofise yeniden çağırmaya başladı.
Apple da çalışanların sert eleştirilerine ve itirazlarına rağmen ofise dönüşü zorunlu tutan şirketlerden biri olarak öne çıkıyor. CEO Tim Cook, geçtiğimiz aylarda şirket kültürü ve birlikte çalışmanın önemine atıfta bulunarak çalışanları üç gün ofise çağırmış ve çalışanların bu kararı eleştiren mektuplarıyla karşılaşmıştı.
Åžirket yine de bu çalışma ÅŸeklinden taviz vermedi ve Apple’ın makine öğrenimi baÅŸkanı, ÅŸirketin haftada üç gün ofise geri dönmeyi zorunlu tutmasından sonra protesto için istifa eden en kıdemli isim oldu.
Tim Cook, ofise dönüş konusunda kararlı. Cook’un, ofiste çalışma süresini 5 güne çıkarması da bekleniyor.
HAFTADA BİR GÜNLE BAŞLAMIŞTI, ŞİMDİ BEŞ GÜN OFİSTE OLUNMASI BEKLENİYOR
Åžirket öncelikle 11 Nisan’da çalışanları haftada bir günlüğüne ofise çağırdı. Ardından 2 Mayıs’ta bu süre iki güne yükseldi. 23 Mayıs’a kadar da tüm personelin haftanın üç günü ofiste olması beklendi.
Fortune’un haberine göre, 13-19 Nisan tarihleri arasında Apple çalışanları arasında yapılan bir ankette, çalışanların yüzde 67’si ofise dönüş politikasından memnun olmadığını belirtti.
Goodfellow da bu politikadan memnun olmayanlar arasında yer alıp istifa notunda ofise dönmeyeceÄŸini söyledi: “Ekibim için daha fazla esnekliÄŸin en iyi politika olacağına kuvvetle inanıyorum.”
Bir Apple çalışanı, Goodfellow’un ayrılışının, ÅŸirketin ofiste çalışmayı haftada beÅŸ güne artıracağını duyurmasından önce geldiÄŸini belirtti.
Ian Goodfellow, şirketin ofise dönüş politikasına karşı istifasını verdi.
OFİSE DÖNÜŞ POLİTİKASI KIDEMLİ BİR YÖNETİCİYİ KAYBETMESİNE NEDEN OLDU
Goodfellow, hem deneyim hem de veri kullanımı yoluyla otomatik olarak geliÅŸtirebilen bilgisayar algoritmalarının çalışmasını saÄŸlayan makine öğreniminde en çok alıntı yapılan uzman olarak görülüyor. Goodfellow da LinkedIn’de Mart 2019’da Apple’a katıldığını belirtirken, kendisini makine öğreniminde endüstri lideri olarak tanımlıyor.
2009 yılında Stanford’dan bilgisayar bilimleri bölümünden mezun olduktan sonra Goodfellow, Montreal Ãœniversitesi’nde makine öğrenimi alanında doktora eÄŸitimi aldı. Google’da ‘Google Beyin’ ekibinde çalıştı, 2015 yılında Elon Musk’ın da kurucuları arasında olduÄŸu bir araÅŸtırma enstitüsü olan OpenAI’ye katıldı. Ardından yeniden Google’a dönen Goodfellow, son olarak Apple’a katıldı.
Apple’a katıldığında 34 yaşında olan Goodfellow, teknoloji yayınları tarafından ‘çok nüfuzlu bir yapay zekâ araÅŸtırmacısı olmak için genç bir isim’ olarak tanımlandı.
ÇALIŞANLAR TEPKİLİ
Apple CEO’su Tim Cook, diÄŸer Silikon Vadisi ÅŸirketlerinin aksine, çalışanlarının ofise dönüşü konusunda kararlı. Mart ayının baÅŸlarında, personele ofise geri döneceklerini bildirdiÄŸi bir mektup yazdı. Cook, notta, yüz yüze çalışmanın yerini uzaktan çalışmanın dolduramayacağını belirtti ve herkesin bu dönüşten heyecan duymadığını kabul etti:
“BirçoÄŸunuz için ofise geri dönmenin uzun zamandır beklenen bir dönüm noktası olduÄŸunu ve hayatımızda önemli bir rol oynayan meslektaÅŸlarımızla daha fazla iliÅŸki kurabileceÄŸimizin olumlu bir iÅŸareti olduÄŸunu biliyorum. Ancak diÄŸerleri için ise rahatsız edici bir deÄŸiÅŸiklik olabilir.”
Duyurudan sonra, forumlarda çalışanlar istifa etme sözü verdi. The New York Post’un haberine göre, bir Apple çalışanı kurumsal mesaj panosu Blind’de “Buraya bir daha geri gelmek zerre umurumda deÄŸil” dedi.
RAKİPLERİ BİLE OFİSE DÖNMEDİ
Apple’ın bu ısrarcı ve çalışanlarını gözden çıkaran yaklaşımının aksine Twitter, isterlerse çalışanların sonsuza kadar uzaktan çalışmasına izin vermeye karar verdi. Mart ayında CEO Parag Agrawal, çalışanlara Jack Dorsey’in sonsuza kadar uzaktan çalışılmasına izin veren politikasının devam edeceÄŸini söyledi. Ancak bu karar, Elon Musk yönetimi ile deÄŸiÅŸebilir.
Twitter gibi Slack de uzaktan çalışmaya kalıcı olarak izin veren şirketlerden biri oldu. Slack ve Twitter yanında sosyal medya denilince akıllara gelen ilk şirket olan Meta da çalışanlara uzaktan çalışma konusunda özgürlük tanıyarak dikkat çekiyor.
Åžirket, 2020 yazında tüm tam zamanlı çalışanların iÅŸleri izin verirse evden çalışmak için baÅŸvurabileceklerini duyurdu. Hatta CEO Mark Zuckerberg, artık Hawaii’de daha fazla zaman geçirirken, pazarlama ÅŸefi Alex Schultz BirleÅŸik Krallık’a taşınmayı, ÅŸirketin bir diÄŸer yöneticisi Guy Rosen ise Ä°srail’e taşınmayı planlıyor.
Ayrıca Instagram CEO’su Adam Mosseri de Hawaii, Los Angeles ve Cape Cod gibi yerlerden uzaktan çalışmaya devam ediyor.
Editor : Haberpanelim