Apple ÖZETİ| tam otonom elektrikli otomobil için çalışmalarına hız verdi. Şirketin şimdiden otonom sürüş ve koltuklar ile süspansiyon gibi sürüş konforuyla ilgili donanımlar için patent başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.
Ayrıca Apple, araçların birbirleriyle iletişim kurmasını ve Nesnelerin İnterneti'ne bağlanmasını sağlayacak Vehicle-to-everything (V2X) teknolojisi için de çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte teknoloji devinin kendi platformunu kurmak ve elektrikli otomobil endüstrisine katılmak için patent başvurularında son yıllarda artış gözlemlendi.
1 Haziran itibariyle Apple'ın, elektrik otomobille ilgili toplamda 248 patent başvurusu onaylandı ve yayınlandı. ABD'de genellikle bir patentin yayınlanması patent başvurusunda bulunduktan sonra 18 ay kadar sürebiliyor. Apple bu sayıya kolay ulaşmadı. Şirket, 2000 yılından bu yana elektrikli otomobil ile ilgili patent başvurularında bulunuyor.
Apple'ın patent başvuruları 2017'de zirveye ulaştı. Ancak daha sonra bu başvurular azalmaya başladı.
Şirketin 2021'deki başvurularının çoğu henüz yayınlanmamış olsa da, şimdiye kadar sekiz patenti yayınlandı. Bu sayının bu yıl daha da artması bekleniyor.
APPLE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL PAZARINA GİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ
Apple, ilk olarak 2014 yılında 'Titan projesi' aracılığıyla elektrikli otomobil üretme konusunda gündeme geldi. O yıl iddialara göre Apple, kendi markasıyla bir elektrikli araç üretmek için gizli bir bölüm açtı ve yüzlerce çalışan istihdam etti. Titan projesi ile amaçlanan Apple'ın kendi kendini süren bir elektrikli araç geliştirmesiydi.
2021 yılına gelindiğinde Apple'ın Hyundai Motor ile görüşmelerde bulunduğu iddia edildi. Ancak, daha sonra Güney Koreli otomobil üreticisi tarafından bu iddia reddedildi.
Apple tarafından elektrikli otomobil süreci ile ilgili resmi bir açıklama hiçbir zaman yapılmadı. Ancak alınan patentler şirketin otomobil teknolojisinde ilerleme kaydettiğini ortaya koydu.
Waymo ve Tesla gibi büyük şirketler otonom sürüş teknolojileri ve elektrikli araçlar konusunda şu anda lider şirketler. Apple bu şirketlere kıyasla piyasaya geç girecek olsa da Apple'ın bu şirketlere yetişecek sermayesi ve teknolojisi bulunuyor. Paten başvuruları da bu durumun gerçekleşmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.