USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Antik Uygarlıklar Teknoloji Olmadan Haritaları Nasıl Çizdi?

GPS varken hayat ne kadar kolay değil mi? Haritalar hemen telefonumuzda, istediğimiz yere gidebiliyoruz. Peki eski zamanlarda insanlar haritaları nasıl oluşturdular, hem de hiçbir teknoloji yokken?

Antik Uygarlıklar Teknoloji Olmadan Haritaları Nasıl Çizdi?
26-12-2024 18:07
Google News

Hayal ÖZETİ| gücünü zorlayıcı harita çizmede antik uygarlıklar âdeta büyük bir ustalık sergilemiş.

Babillerden Yunan filozoflarına kadar birçok uygarlık, basit ama etkili yöntemlerle detaylı haritalar oluşturdu. Nasıl mı?

Bilinen en eski haritalardan biri, Babil'e ait çivi yazısıyla yazılmış ve kil bir tablete kazılmış.

Babil Dünya Haritası

Tableti işaret eden tarih ise MÖ 600 ve üzerinde yeryüzündeki düzeni resmetmeye çalışan bir çizim var. Babil haritasında; merkezde Babil, çevresinde nehirler, dağlar ve bilinen coğrafi yerler var.

Çoğunlukla tek bir yerin haritası gibi duran bu harita için bazı spekülasyonlar olsa da gezgin anlatımlarından, bilimsel hipotezlerden ve edebiyattan yola çıktığı düşünülüyor.

Antik Yunan uygarlığında, haritacılık bilimsel temele oturtuldu.

Anaksimandros haritası

Miletli Anaksimandros, MÖ 6. yüzyılda dünyanın ilk çapında düz haritasını çizen kişi olarak biliniyor ve haritası, düz bir yeryüzü modeline dayanıyordu.

Eratosthenes haritası

Daha sonra ise Eratosthenes, MÖ 276-194 tarihlerinde dünyanın çevresini şaşırtıcı bir hassasiyetle hesapladı ve bir dünya haritası oluşturdu. Eratosthenes, şehirler arası mesafeleri ve güneş ışınlarının açılarını ölçerek bu sonucu elde etti.

Yunanlıların ayrıca enlem ve boylam sistemini geliştiren ilk medeniyet olduğunu da belirtelim. Geliştirilen sistem sayesinde haritalar daha doğru hâle getirildi ve gelecekti haritacılar için temel oluşturuldu.

Mısırlılar ise arazi mülkiyeti ve tarımsal faaliyetler için haritalar kullanıyordu.

Torino Papirüs Haritası​

Torino Papirüs Haritası, antik dünyada topografik ilgi uyandıran yerlerin var olan en eski haritası olarak biliniyor. MÖ 1150 civarında altın ve diğer değerli mineralleri bulmak amacıyla yapılan harita ile Nil Nehri’nin mevsimsel taşkınları takip edilerek sulama sistemleri düzenleniyordu.

Papirüs gibi dayanıklı malzemelerden yapılmasından dolayı da uzun yıllar boyunca kullanılabiliyordu.

Romalılar ise haritacılığı pratik bir amaca hizmet edecek şekilde kullandı.

eski haritalar

Romalılar; askerî yolları, yerleşim alanlarını ve fethedilen bölgeleri haritalarla belgelediler. Itinerarium adı verilen seyahat rehberleri, yol haritaları ve güzergâh özelliklerini kayıt altına alıyordu. Haritalar, daha çok mesafeleri ve geçiş noktalarını gösteren şematik bir çizim niteliğindeydi.

Denizciliğin öncülerinden biri olan Fenikeliler, ticaret yolları ve deniz rotaları için haritalar geliştirdi.

Harita tarihinde Fenikelilerin de adı geçiyor. Onlar, yıldızların ve güneşin konumuna dayandırdıkları haritalarla gemicilerin açık denizde yollarını bulmalarını sağladı. Ayrıca deniz haritalarında adalar, limanlar ve tehlikeli suları detaylı bir şekilde belirtmişlerdi.

Antik haritacıların en büyük silahı, geometriydi.

harita üçgenleme

Özellikle üçgenleme yöntemi, bilinen iki nokta arasındaki mesafeleri ve bunların çevresindeki alanları hesaplamaya olanak tanıyordu. Üçgenleme yöntemi hem kara hem de deniz haritaları için kullanıldı. Pusula olmadan dahi, bu basit matematiksel yöntemler, antik haritaların hassasiyetini artırdı.

Antik haritaların mitolojik boyutu da vardı.

antik haritalar

Coğrafi bilgilerin yanı sıra dünyayı anlama biçimi de bu haritalar ile yansıtıldı. Babil haritasında mitolojik yerler, Yunan haritalarında ise tanrıların ve efsanelerin etkileri görülüyordu.

Bilimsellik ve kültürel çıktı hâline gelmiş haritaları geliştirmede antik uygarlıklar resmen inanılmaz bir yarış sergilediler. Gökyüzü gözlemleri, matematiksel hesaplamalar ve kültürel ögeler, antik haritacılığın temelini oluştururken gördük ki insanoğlunun sınırsız merakı ile yapılmayacak şey yok.

Kaynaklar: Science ABC, IFL Science, The Collector, Map Shop, Soar

Bunları da inceleyebilirsiniz:


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
İsviçre ve İtalya Sınırı Neden Değişiyor?
İsviçre ve İtalya Sınırı Neden Değişiyor?

740 kilometre uzunluğunda olan ve Alpler’de yer alan, iki ülkenin de batıdan doğuya doğru uzanan İtalya ve İsviçre sınırı, yüksek dağlarla belirlenmiş, oldukça önemli bir konumdadır. Ancak bu sınır hakkında göz ardı edilen bir gerçek var…

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu