USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Anime Temalı Şiddet Oyunu, Çocuklar İçin Tehlikeli mi?

Son günlerde haber kanallarında kendine yer edinmeyi başaran Yandere Simulator, buralarda belirtildiği gibi çocukları şiddete yönlendirebilir mi?

Anime Temalı Şiddet Oyunu, Çocuklar İçin Tehlikeli mi?
07-01-2023 21:21
Google News

Aynı ÖZETİ| soruyu sürekli görmüş olmaktan sıkıldığınızı biliyoruz. Biz de bu sefer, olunabilecek en net şekilde video oyunlarının çocuklarda şiddete yönelime sebep olup olmadığı konusuna ışık tutacağız.

Daha önce Mavi Balina oyunu gündemde uzun süre kalmış, çok sayıda çocuğun intihar girişimiyle bağdaştırılmıştı. Söz konusu oyunun, çocukların psikolojik durumlarından ve verilerinden faydalanarak onları bu kötü sona sürüklediği savunuluyordu. Şimdiyse ebeveynlerin ne olduğu belirsiz Mavi Balina'dan tamamen ayrı bir tartıya koyması gereken Yandere Simulator var karşımızda.

Her şeyden önce nedir bu Yandere Simulator?

Yandere Simulator

Yandere Simulator’da, en temelinde sevdiği çocuğa açılamayan fakat o çocuğa her bir kişi yaklaştığında adeta kanı kaynayan bir kızı canlandırıyoruz. Bu karakterin mental olarak stabil bir durumda olmadığı zaten oyunu oynarken fark ediliyor.

Oyunda ‘rakip’ olarak nitelendirilen 10 kız var. Bunlar sevdiğimiz çocuğa yakın olan kişiler ve biz bir tanesini, bir hafta içinde sevdiğimiz çocuktan ayırmadan diğer kız ortaya çıkmıyor. Yani tek tek rakiplerle karşılaşıyoruz.

Oynanış kısmına gelirsek:

Yandere Simulator Resmi Sayfası .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Yandere Simulator’da Hitman serisinden aşina olduğumuz bir oynanış var. Okula gittiğimizde bir açık dünya oyunundaymış gibi karakterimizi kontrol edebiliyor, insanlarla konuşarak bazen onlara iyilik yapabiliyor bazen de sahip olduğumuz üne göre onlardan bir şeyler isteyebiliyor, onlara tuzaklar kurabiliyoruz.

Haftanın her bir günü okula gidiyoruz ve gün sonuna kadar, oynama şeklimize göre değişen belirli görevler yapıyoruz.

Bu görevler, rakibimize ne yapmak istediğimize göre değişiyor. Oyunu, haber kanallarına kadar çıkararak ebeveynlerin uyarılmasına sebep olan özelliği de burada ortaya çıkıyor.

Bu oyunda, amaç uğruna (bir bakıma) her yol mübah.

Yandere Simulator

Parantez içindeki ifadeyle ne demek istediğimize değineceğiz fakat öncelikle rakipleri ortadan nasıl kaldırdığımıza bakalım. Burada tek bir yöntem sunulmuyor, aksine çok sayıda olasılık oyuncuya verilerek oyuncunun kendi yolunu oluşturması sağlanıyor.

Örneğin bir kızı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bunun için başvurulabilecek birçok yol var. Mafya ile anlaşıp onun kaçırılmasını sağlayabilir, kesici aletlerle onu ortadan kaldırabilir, kaza süsü vererek büyük bir cismin altında kalmasına veya elektrik kaçağı yüzünden çarpılmasına sebep olabilirsiniz. Bunun dışında çantasına, okula getirmemesi gereken bir şey bırakıp okuldan atılmasını da sağlayabilirsiniz.

Öte yandan bunları yapmak zorunda olmadığınız da bir gerçek:

Yandere Simulator Resmi Sayfası .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Dediğimiz gibi, bu oyunda her yol mübah. Fakat siz illa ölümcül olan yolları izleyeceksiniz diye bir şey yok. Örneğin rakibinizin başında bir sorun varsa ve siz onu, o sorundan kurtarırsanız yeterince iyi arkadaş olabilir, bu sayede de sevdiğiniz çocuktan uzak durmasını isteyebilirsiniz.

Böylece o kişi hem aradan çıkmış olur hem de ileride faydası olabilecek bir yakın arkadaş hâline gelir.

İyi de ortalığı kan gölüne çevirerek ulaştığımız sonla meseleleri daha karışık yollarla ve ölüme sebep olmadan çözerek ulaştığımız son aynı mı?

Spoiler #blur-img{ filter: blur(32px); -webkit-filter: blur(32px); cursor:pointer; } /* Position text in the middle of the page/image */ .blur-bg-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: bold; position: absolute; top: 50%; left: 50%; transform: translate(-50%, -50%); z-index: 2; width: 80%; padding: 20px !important; text-align: center; cursor:pointer; }

Elbette değil. Bu oyun size, rakibinizden kurtulabilmeniz için her imkânı sunuyor fakat bu, eylemlerinizden sorumlu olmadığınız anlamına gelmiyor.

Sonuç olarak da karşınıza her çıkanı öldürdüğünüz sonla farklı yolları denediğiniz son, birbirinden oldukça farklı oluyor. Bu yüzden oyun sırasında stratejik ve mantıklı düşünmek gerekiyor.

Şimdi gelelim işin çocuklardaki psikolojik boyutuna.