SAĞLIK ÖZETİ| Bakanlığı bünyesinde 2010'dan bu yana hizmet veren, toplam 7 sedye kapasiteli 3 ambulans uçak ile bugüne kadar yurt dışından 1244, yurt içinde 15 bin 957 olmak üzere toplam 17 bin 201 hastanın nakli gerçekleştirildi.
LEGACY 600 DÜNYADA AZ SAYIDA ÜLKEDE VAR
Bu yılın ilk 10 ayında ise yurt dışından 156, yurt içinde 1037 hasta nakledildi. 3 ambulans uçaktan dünyada az sayıda ülkede bulunan 'Legacy 600' isimli 4 sedyeli turbo jet ile 14 de oturur şekilde hasta taşınabiliyor.
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hava Ambulans Operasyon Merkezi bünyesinde 17 ambulans helikopterin yanı sıra 3 de ambulans uçak bulunuyor. Daha çok uzun menzilli hasta nakillerinde kullanılan ambulans uçaklardan 1'i İstanbul, 2'si ise Ankara'da konuşlu durumda. 2010 yılından bu yana ambulans uçaklarla yurt dışından 1244, yurt içinde 15 1957 olmak üzere toplam 17 bin 201 hastanın nakli gerçekleştirildi. Bu yılın ilk 10 ayında ise yurt dışından 156, yurt içinde 1037 hasta nakledildi. 3 ambulans uçaktan dünyada az sayıda ülkede bulunan 'Legacy 600' isimli 4 sedyeli turbo jet ile 14 de oturur şekilde hasta taşınabiliyor. 4 sağlık personeli ve 2 pilot ile Ankara'da Genel Havacılık Terminali'nde 7 gün 24 saat uçuşa hazır olan 5 bin 500 kilometre uçuş menzilli uçakta küçük cerrahi operasyonlar da yapılabiliyor.
Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçak, Şanlıurfa'da kalp hastalığı nedeniyle entübe edilen 3 günlük bebek ile Erzurum'da akciğer hastalığı olan 14 yaşındaki çocuğu acil tedavileri için Ankara'ya, Rize'de sindirim sistemi kanaması yaşayan 66 yaşındaki hastayı da İstanbul'a yetiştirdi.
AA ekibi, dünyada sayılı örneği bulunan 4 sedyeli yoğun bakım donanımlı uçak ambulansın ülkenin bir ucundan diğerine dakikalarla yarıştığı, havada 2 bini aşkın kilometre katettiği yolculuğunu anbean görüntüledi.
Uçuş esnasında gidilecek güzergahlar hakkında bilgi veren kaptan pilot Ali İmren, "Bugün hastalarımız için Rize-Erzurum-Şanlıurfa-Ankara-İstanbul ve tekrar Ankara'ya dönüş yapacağımız '6 bacaklı' uçuş görevini gerçekleştireceğiz. Sağlık Bakanlığı ambulans uçak ekibi olarak 24 saat esasına dayalı, 12'şer saatlik dönüşümlü ekipler olarak bu görevi yürütüyoruz." dedi.
"TEK İKMALLE KITALAR ARASI UÇUŞ"
Ali İmren, kıtalar arası tek ikmalle uçuş yapabildiklerini söyledi. İmren, uçak ambulansın kabin bölümünde yatarak 4 hasta harici, 14 de oturarak hasta taşınabildiğini belirterek, "Son zamanlarda Afrika uçuşlarını çok yapıyoruz. Afrika uçuşları kendimiz açısından nadir çıkması nedeni ile bir risk teşkil ediyor. En son geçen hafta gittiğimiz Somali görevi ve oradaki patlama neticesinde aldığımız 4 hastayı emniyet ile sağ salim ulaştırmak bizler için gurur kaynağıdır" dedi.
İLK DURAK RİZE'DEN ALINAN HASTA: "DEVLETİMIZ BU İMKANLARI BİZE SAĞLIYOR"
Ankara'dan havalanan ambulans uçak ekibinin ilk durağı Rize oldu. Sindirim sistemi kanaması nedeniyle ileri tetkik ve tedavisi için İstanbul'a sevk edilmesi kararlaştırılan 66 yaşındaki Abidin Aydın, Rize-Artvin Havalimanı'ndaki kara ambulansından alınarak ambulans uçağa nakledildi.
Hasta Aydın, duygularını, "2018'de karaciğer nakli oldum, sağlığım iyiydi. Fakat bir süre önce kanamalarım başladı. Bu nedenle İstanbul'a götürülüyorum. Allah devletimize zeval vermesin, bu imkanları bize sağlıyorlar." sözleriyle dile getirdi.
14 YAŞINDAKI AKCİĞER HASTASI ERZURUM'DAN ALINDI
Rize'den Erzurum'a havalanan ambulans uçak, burada, akciğer hastalığı bulunan ve ileri tetkikleri için Ankara'ya sevk edilmesi gereken 14 yaşındaki Muhammed'i aldı.
Küçük hastanın durumuna yönelik ilk incelemeleri yapıp solunum cihazına bağlayan ambulans uçağın sağlık ekibi, ardından durumu acil bir başka minik hasta için Şanlıurfa'ya hareket etti.
ŞANLIURFA'DAKI 3 GÜNLÜK BEBEK, AMELIYAT İÇİN ANKARA'YA GETİRİLDİ
Ambulans uçak, son durağında Şanlıurfa'da henüz 3 gün önce dünyaya gelen fakat kalp rahatsızlığı geliştiği için entübe edilen ve ameliyata alınması gereken bebeğin imdadına yetişti.
Kara ambulansından kuvöz içerisinde alınan bebek, sağlık ekiplerince ambulans uçakta hazır bulunan diğer kuvöze nakledildi. Bebeğin ilk sağlık muayenesinin yapılmasının ardından uçak, üç hastayla birlikte Ankara'ya doğru havalandı.
Hastalarla moral vermek amacıyla yolculuk süresince sık sık sohbet eden ambulans uçağın doktoru ve sağlık ekibi, minik bebeği de kuvözün dışından güldürmek için çabaladı.
3'ÜNCÜ BASAMAK YOĞUN BAKIM ŞARTLARINA SAHİP
Uçakta yaklaşık 4 yıldır görev yapan doktor Onur Ertezkoşan ise ambulans uçağın, 24 saat uzman doktor bulunan ileri invaziv monitorizasyonun uygulandığı laboratuvar ve radyoloji hizmetleri verilen üçüncü basamak yoğun bakım şartlarına sahip olduğunu söyledi.
Son hastanın da alınmasının ardından durumlarına ilişkin bilgileri paylaşan ambulans Ertezkoşan, minik bebekte "hipoblastik sol kalp sendromu" bulunduğunu ve acil ameliyat ihtiyacı nedeniyle Ankara'ya sevk edildiğini dile getirdi.
Ertezkoşan, üç hastanın da sağlığına kavuşabilmesi temennisinde bulunarak, "Bebeğimizin havada en kısa sürede sevk edilmesi büyük önem taşıyordu. Bunu dikkate aldık, yoğun bakım şartlarına uygun şekilde sevk ediyoruz. 66 yaşındaki hastamız için de gerektiğinde kan takviyesi sağlayabilecek bir donanımla havalandık. 14 yaşındaki hastamızın ise oksijen seviyeleri iyi, kendisiyle güzel bir iletişim kuruyoruz. Üç hastamızın da şu an için durumu stabil." dedi.
Ambulans uçağın Ankara'ya inişiyle birlikte kara ambulansları da apronda hazır bulundu. 3 günlük bebek tedavisi için Etlik Şehir Hastanesine, 14 yaşındaki çocuk da Ankara Şehir Hastanesine ambulansla nakledildi.
Hasta Abidin Aydın için tekrar havalanan ambulans uçak, bu hastayı da tedavisi için İstanbul'a götürdü.
Editor : Şerif SENCER