Dünyadaki ÖZETİ| değerli madenlerin en yaygın olanları altın ve gümüştür. Uzun yıllardır bu değerli metalleri birer takı ürünü olarak insanların üzerinde görürüz. Bazen altından veya gümüşten yapılma heykellere veya mimaride işlemelere denk gelmemiz de mümkün.
Muhtemelen oyunlardan veya dizi/filmlerden gördüğünüz ve bildiğiniz üzere bu tür değerli metaller, yukarıda bahsettiğimiz şekillere bürünmeden saklanılmak istenirse, bankalarda birer ‘külçe’ şeklinde depolanıyorlar.
Peki özellikle bu külçe şeklinin seçilmesinin sebebi nedir?
Aslında cevabı çok basit ve bunun örneğini Jenga oyunundan verebiliriz. Jenga oyunundaki tahta parçalar neden dikdörtgen prizma şeklinde? Çünkü üst üste koyup dengede tutmak daha kolay değil mi? Eğer küp şeklinde olsalardı dengeli bir şekilde üst üste dizemezdik, külçelerde de aynı durum söz konusu.
O zaman soracaksınız: Neden dikdörtgen prizma değil de yamuk dörtgen şekline getiriliyor?
Orada da demircilik kısmı devreye giriyor. Eritilmiş bir metali, katılaşması adına bir kalıba döktükten sonra o kalıptan en kolay çıkarabileceğiniz şekil, resimde de görebileceğiniz “/___” şekli oluyor. Bu açıya sahip katılaşan metali kalıptan çıkarması çok kolaydır.
Hatta kek ve buz küpleri kalıplarının da bu benzer eğimli şekile sahip olmasının sebebi budur. Ayrıca ek olarak ağır olduklarından ötürü külçeler, bu geometrik şekildeyken el ile tutup kaldırması daha kolay oluyor.
Sonuç olarak değerli metallerin külçe haline getirilmesinin sebepleri: Depolanmasının, eritme sürecinde kalıptan çıkmasının ve el ile tutup hareket ettirmenin daha kolay olmasıdır.
Editor : Şerif SENCER