USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Altıgenin Alanı Nasıl Bulunur?

Çevremizde pek görmesek bile geometrinin en sık kullanılan şekillerinden bir tanesi olan altıgen, alışılmadık bir şekil olduğu için alanı bulunurken uygulanacak farklı yöntemler var. Gelin altıgenin alanı nasıl bulunur yakından bakalım ve farklı şekillerde uygulanacak yönteml

Altıgenin Alanı Nasıl Bulunur?
27-04-2023 10:18
Google News

Geometri ÖZETİ| denilince gözümüzün korkmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi, altıgen gibi etrafımızda pek görmediğimiz geometrik şekillerin de olmasıdır. Bu şekiller günlük hayatımızda pek örneğini görmediğimiz için bir geometri kitabını açınca ya da bir altıgenin alanı nasıl bulunur sorusu görünce ister istemez gerilmemize ve kafamızda soru işaretleri oluşmasına neden oluyor.

Merak etmeyin, altıgenin alanı nasıl hesaplanır sorusunun bir yanıtı var ama pek bildiğimiz gibi değil. Çünkü altıgen, adından da anlaşılacağı üzere biraz karışık bir şekil olduğu için özel durumlarda uygulanacak farklı yöntemler ve bu yöntemlerde kullanılacak özel formüller var. En iyisi gelin en sade haliyle altıgenin alanı nasıl hesaplanır yakından bakalım ve uygulayabileceğiniz yöntemleri görelim.

Öncelikle şeklimizi tanıyalım; Altıgen nedir?

Altı kenara ve altı köşeye sahip olan çokgenler altıgen olarak adlandırılır. Kenarların ve iç açıların eşit olduğu altıgenler ise düzgün altıgen olarak adlandırılmaktadır. Altı eşkenar üçgenden oluşan bir düzgün altıgenin iç açılarından her biri 120 derecedir ve iç açıları toplamı 720 derecedir. Her bir dış açısı ise 60 derecedir. 

altıgen

Kısaca altıgenin temel özellikleri:

Bir altıgen, altı kenara sahiptir.Bir altıgen, altı köşeye sahiptir.Bir altıgenin bir iç açısı 120 derecedir.Bir altıgenin iç açıları toplamı 720 derecedir.Bir altıgenin bir dış açısı 60 derecedir. Bir altıgenin dış açıları toplamı 360 derecedir.Bir altıgen, dokuz köşegene sahiptir.Bir altıgenin çevresi, kenarların çevre uzunluğunu toplayarak bulunur. Bir altıgen, altı eşkenar üçgenin birleşmesi ile oluşur. 

Altıgenin alanı nasıl bulunur? İşte farklı şekillerde uygulayabileceğiniz yöntemler:

Yöntem #1: Kenar uzunluğuna göre bir düzgün altıgenin alanını hesaplamaYöntem #2: İç yarıçapına göre bir düzgün altıgenin alanını hesaplamaYöntem #3: Köşe noktalarına göre düzgün olmayan bir altıgenin alanını hesaplama