Özellikle peynir, yoğurt, yağ, sucuk-salam ve sosis gibi işlenmiş ürünler, un ve unlu mamuller ile meyve sebze fiyatlarının, Avrupa’daki normal marketlere göre çok daha pahalı olduğu belirtiliyor.
Türk ürünü olduğu için bu marketleri tercih ettiklerini söyleyen gurbetçiler ise Türk marketleri boykot edeceğini ifade ediyor.
Bunu hiçbir yabancı market yapmıyor
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türk marketlerinde satılan ürünlerin bir kısmının Türkiye’den bir kısmının ise Avrupa’dan alınarak satıldığını söyleyen bir gurbetçi “Türkiye’den gelen özel ürünler var. Burada pek bulamıyoruz. Bunların fiyatları yüzde 150 arttı. Bunu kısmen anladık diyelim. Ama Avrupa markası olup bu marketlerde satılan ürünlerin fiyatları da yüzde 100 arttı. Bu resmen fırsatçılık. Bunu hiçbir yabancı market yapmıyor. Ama bizim marketlere baktığınızda fiyatların uçtuğunu görüyoruz. Biz ülkemize destek olması açısından Türk marketlerini tercih ediyoruz. Ancak bu bize yapılan yanlış nedeniyle alışverişlerimizi değiştireceğiz” dedi.
Türk esnaflara "insaflı davranın" önerisi
Almanya’da yaşayan gurbetçi kadın da sosyal medyada Türk esnaflarının uyguladığı fiyat politikası karşısında isyan etti. Alman marketi ile Türk marketleri arasındaki fiyatları kıyaslayan gurbetçi kadın, Türk esnafların müşterilerinin genelde Türk olduğunu ifade ederek “Dost kazığı dedikleri bu olsa gerek” sözleriyle duruma tepki gösterdi. Alman marketlerinde 400 gramlık bir kirazın fiyatının 4 avro olduğunu, Türk marketinde ise kirazın kilosunun 20 avro olduğunu dile getiren kadın, iki markete de ürünlerin Brezilya’dan geldiğini söyledi. Fiyat farkına isyan eden kadın, konuşmasının devamında Türk esnaflarına “İnsaflı davranın” önerisinde bulundu.
Özellikle temel gıda ürünlerinde Türk marketleri ile Avrupalı marketler arasında yüzde 50’ye yakın farkla oluştu. Örneğin Almanya’daki bir yerel markette 1 litre süt 1,25 avro iken, Türk marketlerinde bu rakam 2,5 avroya kadar çıkıyor.
Yine 10’lu yumurta yerel markette 2,4 avro iken, Türk marketlerinde 4 avroya kadar yükseldi. Kırmızı et, beyaz et, meyve-sebze ve ekmek fiyatlarının da yerel marketlere göre yüzde 40-50 fazla olduğu görülüyor.
Editor : Şerif SENCER