Denizciliğin ÖZETİ| gizemli noktalarından biri olan altın küpeler, korsanlar için oldukça önemliydi.
Ölümden sonra bile bu altın küpeler ne işe yarıyordu dersiniz? Hadi yakından bakalım.
Ya denizde ölürlerse?
Denizciler için yaşam her zaman tehlikeli ve öngörülemez olmuştur. Özellikle uzun yolculuklarda meydana gelebilecek bir olayda hayatlarını kaybedebilirler, naaşları sahile vurabilir veya bir başka denizciler tarafından bulunabilir.
İşte bu noktada altın küpeler önemli bir işlev olarak öne çıkıyor. Eğer bir korsanın naaşı başkası tarafından bulunursa kulağındaki küpe sayesinde ölüm masrafları karşılanıyor. Yani küpeler için birer sigorta poliçesi de diyebiliriz.
Batıl inançları için de takıyorlardı.
Korsanlar, altın küpenin gözlerini koruduğuna ve özellikle uzağı görme yetisini geliştirdiğine inanıyorlardı. Onlara göre küpeler, denge ve koruma sağlıyordu.
Değerli bir eşya olmasının yanı sıra altın küpelerin onları çeşitli hastalıklardan ve kötü ruhlardan uzak tuttuklarına da inanıyorlardı. Onlar için altın küpeler birer aksesuar değil, ruhsal koruyucuydu.
Tabii ki birer statü simgesi olarak da görülüyordu.
Eğer bir korsan ne kadar çok ganimet toplamışsa o kadar zenginleşiyor ve bu zenginliği göstermek için de altın küpeler takıyorlardı.
Çeşitli aksesuarlar ve küpeler, korsanın başarılı bir yağmacı olması ve gücünü, yeteneklerini sergiliyordu. Diğer denizcilere ve korsanlara güçlü bir mesaj vermenin yolu da altın küpelerden geçiyordu ve saygı sembolü olarak görülüyordu.
Günümüzde bu geleneği devam ettirenler de var.
Altın küpeler korsanların yanı sıra denizcilik faaliyetlerine ilişkin birer sembol hâline de geldi. Bazı denizciler, eski korsanların geleneğini sürdürmek adına altın küpe takmaya devam ediyor.
Kaynaklar: Live Science, Atlas Obscura, Sailing EuropeBu içerikleri de inceleyebilirsiniz:
Editor : Şerif SENCER