![AK Partili Çelik'ten TÜSİAD'a tepki! 'Kötü sicilini geride bırakmak için çaba gösterm](https://www.idrak34.com/files/uploads/news/default/ak-partili-celik-ten-tusiad-a-tepki-kotu-sicilini-geride-birakmak-icin-caba-gosterm.webp)
Bugünkü ÖZETİ| genel kurul toplantısında yaptığı muhalif açıklamalar ile parti liderleri gibi konuşan TÜSİAD'a tepki gösteren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "TÜSİAD, demokrasi konusundaki kötü sicilini geride bırakmak için çaba göstermelidir. AK Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz" dedi.
AK Partili Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi;
"Demokrasilerde sivil toplum kuruluşlarının ülke gündemine dair açıklama yapmaları ve değerlendirmede bulunmaları en doğal haklarıdır. Ancak ülke gündemine dair değerlendirme yapma hakkı ile siyaseti şekillendirme ve yargıya talimat verme girişimleri birbirinden ayrı hususlardır.
Aradaki farkı oluşturan, demokrasiye bağlılık ve hukuka saygıdır. Maalesef Türkiye'de bazı sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki sicilleri sorunludur; geçmişlerinde askeri vesayete ve yargı vesayetine verdikleri destek hafızalardan silinmemiştir. Ayrıca kendi geçmişlerinde alenen meşru hükümeti hedef alma ve görevden gönderme faaliyetleri manşetlerde yer bulmuştur.
Bu nedenlerle TÜSİAD yönetimi, bu ülkede demokrasi mücadelesi verenlerin 'güven bunalımı' deyince ilk aklına gelenlerden birinin neden TÜSİAD'ın yaklaşımları olduğu ile yüzleşmelidir. TÜSİAD, demokrasi konusundaki kötü sicilini geride bırakmak için çaba göstermelidir.
AK Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz. Siyasetin demokratik alanını korumak için eskisinden daha kararlıyız"
TÜSİAD GENEL KURULUNDA YAPILAN AÇIKLAMALAR NELER?
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Kurul toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras, derneğin tepki çeken açıklamalarda bulundu.
Muhalif parti lideri gibi konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turan, ihraç edilen teğmenler, Gezi kalkışması kapsamında yürütülen soruşturmalar, kadın cinayetleri, terörle iltisaklı belediyelere kayyum atanması gibi Türkiye gündemindeki birçok konuya değindi.
Turan, şöyle konuştu;
Gündem çok ağır. Hangi birisini sayayım. Depremlerde, yangınlarda, iş kazalarında çok sayıda vatandaşımızı kaybediyoruz. Demek ki, hata, suistimal ve kayırmacılık çok yaygın.
Eleştirel ifadelere ve habercilik faaliyetlerine açılan soruşturma haberleri, çok sıklaştı. 10 küsur sene önceki olaylara, şimdi yeni soruşturmalar açılıyor.
Tutuklu milletvekillerine, siyasi parti liderlerine ve belediye başkanlarına sürekli yenileri ekleniyor.
Disiplinsizlik suçuyla teğmenler hakkında ihraç kararı alınıyor. Fakat, deprem, yangın taciz, kadın cinayeti, iş kazası, gibi kamuoyunda infial yaratan nice olayda, ya suçlular bulunmuyor ya da kısa sürede serbest kalıyorlar. Kamuoyu vicdanında suç ve ceza arasında orantısızlık kanaati oluşuyor.
İster seçimle, ister atamayla gelen kamu görevlilerinin görevlerinden alınmasının, yeni örneklerine şahit oluyoruz...”
İMAMOĞLU VE AYŞE BARIM'A ARKA ÇIKTI
Benzer yönde söylemlerde bulunan dernek yetkilisi Ömer Aras, İmamoğlu davasının bilirkişisiyle yaptığı görüşmenin ses kaydını canlı yayında dinleten Halk TV’deki gazeteciler ve sanat camiasında tekelleşme iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Ayşe Barım olayına değindi. Aras, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i ailesi üzerinden tehdit etmekle itham edilen ve hakkında soruşturma açılan İBB Başkanı İmamoğlu’na dolaylı destek açıklaması yaptı.
TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras’ın konuşması şöyle:
Son haftalarda politik hayatta da olağanüstü olaylar yaşıyoruz. Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Birçok sanatçının menajerliğini yapan bir iş kadını hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor. Yeni mezun teğmenler ordudan ihraç ediliyor. Bu olaylarda suç vardır, yoktur diyemeyiz ancak çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz. Ayrıca tutukluluğun istisna değil, kural hâline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorunun kanunlar değişse de çözülmediğini görüyoruz.
Editor : Şerif SENCER